Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny na pomoc proti stresu

rss

Verím, že je všetkým dobre známe, že naše stravovacie návyky ovplyvňujú mentálny, ale aj emocionálny stav človeka. Samozrejme, že stravovacie návyky rovnakou mierou pôsobia aj na fyzickú kondíciu. Okrem toho tu máme aj začiatok roka, ktorý býva pre mnohých stresujúci, čo môže mať za následok vyčerpanie, duševnú únavu či frustráciu. Preto vám prinášame pár tipov na potraviny, ktoré vám rýchlo a účinne pomôžu pri stresových situáciách a pozitívne ovplyvnia váš momentálny stav.

Vlašské orechy

Stres a únava, toto všetko spôsobuje úbytok horčíka v našom tele, ktorý je ale veľmi potrebný najmä pre správnu funkciu svalov a nervov. Horčík tiež pomáha posilňovať imunitný systém a hrá veľmi významnú úlohu v prevencii proti infarktu. Horčík sa nenachádza len vo vlašských orechoch, ale aj v mandliach, čokoláde, ktorá obsahuje 70 a viac percent kakaa, banánoch, celozrnných výrobkoch a podobne.

Biely čaj

Najvyšší obsah polyfenolov má biely čaj. Polyfenoly zaraďujeme medzi antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidatívnym stresom. Podľa rôznych štúdií pôsobia predovšetkým ako prevencia proti rakovine.

Pitie zeleného čaju má tiež pozitívne účinky a to len vďaka látke theanin, ktorá pomáha zlepšovať dobrú náladu.

Horká čokoláda

Kakaové bôby, ale aj kvalitná čokoláda, ktorá obsahuje viac ako 70% kakaa obsahuje látku anandamid. Táto látka sa spája s pocitmi blaženosti a uvoľnenia.

Špenát

Je bohatým zdrojom na kyselinu listovú, ktorá sa podieľa na tvorbe látok, ktoré sú dôležité pri fungovaní nervovej sústavy. Nedostatok kyseliny listovej môže vyvolať rôzne depresie, a preto aby sme tomu zabránili, je potrebné konzumovať špenát pravidelne, a ak vám špenát nechutí, tak máte na výber aj fazuľu.

Klíčky

Označujú sa za div prírody. Sú bohaté na vitamíny B a C, ktoré pomáhajú pri liečení stresových stavov.

Sezamové semiačka

Sú výborným zdrojom vitamínov E, B a horčíka.

Ovos

Vhodný najmä pre ľudí, ktorí žijú v neustálom strese. Obsahuje veľké množstvo vitamínu B2 a blahodarne pôsobí na nervovú sústavu.

Med

Vynikajúce sladidlo, ktoré určite veľmi radi používate, a tiež aj zdroj zdraviu prospešných látok. Je považovaný za prírodné antibiotikum, ktoré pomáha pri prevencii proti angíne, chrípke a podobne. Okrem toho pomáha aj proti nespavosti, stresu, migrénam a podobne.

Voda

Základná podmienka na udržanie zdravia a správnej funkcie všetkých orgánov.  Zabúdame tiež na to, že naše telo tvorí 60 až 70% voda, a preto zanedbaný pitný režim má negatívne dôsledky na zdravie a psychickú kondíciu. Ak budete dodržiavať pitný režim, budete sa cítiť omnoho vitálnejšie, vaša koža bude pružnejšia a určite nebudete trpieť bolesťami hlavy ako doteraz.

Na záver vám odporúčame, aby ste nezabúdali tiež na pohyb, ktorý prispieva k likvidácii stresu. Tiež sú vhodné aj techniky ako joga či meditácia. No najúčinnejšia rada je, čo možno najviac sa vyhýbať stresovým situáciám. :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz