Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny ako liek – čo pomáha pri bolestiach hlavy a migréne?

rss

Prvú pomoc pri migrénach a bolestiach hlavy často nájdete vo vašej kuchyni... 

Bolesťami hlavy a migrénami trpí podľa štatistík každý štvrtý človek. Pri nečakane náhlej bolesti hlavy, silnej bolesti alebo chronických dlhodobých a opakujúcich sa bolestiach hlavy a migrénach vždy navštívte svojho lekára. 

Hrdinsky zakaždým pretrpieť viachodinovú migrénu bez liekov či odbornej pomoci nie je dobrý nápad, pretože dlhodobé neliečené opakujúce sa migrény spôsobujú zmeny na mozgu. Na druhej strane tabletky proti bolesti hlavy pomôžu, ale neriešia príčinu bolesti a majú aj svoje negatívne účinky. 

Zistenie dôvodu bolestí hlavy alebo migrén nie je jednoduché a patrí do rúk lekára, pretože príčin môžu byť tisíce – od duševného stresu a vnútorného napätia cez nedostatok pohybu, nesprávne stravovanie, stuhnutú šiju, preťažovanie zraku alebo mŕtvy zub až po vážnejšie problémy. 

Pozor na tieto potraviny 

Bolesti hlavy a migrény môžu byť vyvolané aj niektorými potravinami, ako je čokoláda, syry a tučné jedlá, solené alebo presladené pochúťky, hovädzina a bravčovina, kravské mlieko a produkty z neho, niektoré potravinárske farbivá a konzervanty, alkohol a nápoje s obsahom kofeínu (vrátane čierneho čaju), konzervy a údené potraviny, ale u niekoho aj tak zdravými dobrotami ako je avokádo, banány, mandle, ryby, vajíčka a paradajky. Ak máte migrény opakovane, možno si všimnete nejakú súvislosť medzi konkrétnym jedlom a príchodom migrény – neplatí to absolútne, spúšťačom migrény môžu byť úplne iné veci ako strava. 

Ktoré potraviny a nápoje pomáhajú? 

Už pri prvom náznaku bolesti hlavy alebo príchodu migrény si dajte zázvor (ďumbier). Ak máte doma čerstvý zázvorový koreň, kúsok si odkrojte (veľkosti asi ako necht na palci), dôkladne požujte (áno, je poriadne ohnivý) a zjedzte. Alternatívou je nastrúhať ho a zaliať si čaj, po vypití čaju skonzumujte aj uvarený nastrúhaný zázvor na dne. Na výrobu čaju môžete použiť aj sušený zázvor (kúpite v potravinách), je takisto účinný, aj keď obsahuje konzervanty. Ani konzumáciu samotného zázvoru nepreháňajte, stačí 1 kúsok denne – aj ako prevencia. 

Prevencia je najlepšia – návratom bolestí hlavy a migrén predídete pravidelnou konzumáciou cesnaku, orechov, rybieho oleja, ľanového semienka (zomlieť alebo rozdrviť v mažiari). Z čajov je najvhodnejší tymiánový čaj – sušený tymián kúpite v potravinách medzi koreninami, doprajte si ho aj viackrát denne, je aromatický a veľmi príjemný. 

Ďalším výborným čajom prvej pomoci pri bolestiach hlavy je poriadne vylúhovaný (30 minút lúhovania) pamajorán, dávkovanie je asi pol lyžičky na 125 ml vriacej vody, dve šálky denne. POZOR = pamajorán sa nesmie užívať v tehotenstve!!! 

To je všetko? 

Určite nie :) bolesti hlavy a migrény sú signálom, ktorým vám vaše telo oznamuje, že je potrebné v živote niečo zmeniť. Možno prestať s alkoholom, kávou a cigaretami, možno vyriešiť osobné problémy, začať konečne cvičiť alebo dať si skontrolovať a ošetriť chrup, alebo menej prepínať zrak a nepreťažovať myseľ starosťami. 

Pomáhajú relaxácie a meditácie, naučiť sa lepšie vyrovnávať so stresom (zmena postojov), autogénny tréning, uvoľňovanie a masáže (nielen) šije, doplnenie horčíka, kyseliny listovej (B9) a ďalších vitamínov (B2, C) do stravy. Pri vážnych a opakovaných problémoch neváhajte s návštevou lekára. 

Želáme vám mnoho zdravia :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz