Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pomôže upokojiť, aj zmierniť kŕče- čaj z kocúrnika

rss

Ak hľadáte nejaký nový typ čaju, ktorý by ste chceli vyskúšať, tak by sme vám radi dali do pozornosti čaj z kocúrnika obyčajného. Nielen že vám tento čaj pomôže znovu hydratovať telo, ale má aj mnohé pozitívne účinky na organizmus.

Kocúrnik obyčajný

Pokiaľ máte mačku, tak nepochybne túto silne voňajúcu bylinu poznáte, pretože je pre ne doslova magnetom. Často sa kvôli tomu nachádzajú v rôznych mačacích hračkách. Kocúrnik obyčajný je trváca bylina s dlhou, chlpatou stonkou. Jej kvety sú malé biele alebo svetloružové až modré, či fialové. Plodom je hladká tvrdka. Na prípravu čaju sa z kocúrnika zbiera kvitnúca vňať. Zrezáva sa 20 cm nad zemou, aby rastlina ešte mohla dorásť. Zvyčajne sú 2-3 úrody do roka. Kocúrnik sa pomerne dobre suší v tieni. 

Prečo piť čaj z kocúrnika?

Ak vám názov tejto rastliny ešte stále "nevonia" a neviete, prečo piť čaj z rastliny, ktorá priťahuje mačky, tak vás hádam nasledujúce dôvody presvedčia.

Pomáha znížiť úzkosť a stres

Zatiaľ čo vôňa kocúrnika má na mačky povzbudzujúci účinok, po jeho zožratí sa mačka zvyčajne upokojí a zaspí. Za toto môže nepetalaktón, zlúčenina podobná valepotriátom, ktoré sa nachádzajú v populárnom sedatíve valeriáne. Táto zlúčenina v čaji pomáha znížiť účinky chronického stresu a úzkosti podporou pokoja a relaxácie.

Pomáha zmierniť žalúdočné a črevné kŕče

Čaj z kocúrnika má protizápalové vlastnosti pomáhajúce zmierniť nepohodlie gastrointestinálneho traktu. Kocúrnik sa používa aj v pediatrii ako liek proti hnačkám detí, ale je vhodný aj pre kojencov na bolesti a kŕče v brušku. Čaj tlmí aj menštruačné bolesti a kŕče.

Pomáha pri chrípke a nachladnutí

Keďže čaj z kocúrnika zvyšuje potenie a mierne znižuje zvýšenú teplotu, tak sa odporúča aj pri odstraňovaní nepríjemných druhotných ťažkostí pri chrípke a nachladnutí, kedy pôsobí podobne ako paralen.

Obsah kofeínu v čaji z kocúrnika

Čaj z kocúrnika neobsahuje žiaden kofeín. Nespôsobí teda žiadne problémy so spánkom ani s koncentráciou. Naopak vám tento čaj pomôže uvoľniť sa a upokojiť vďaka jeho mierne sedatívnym vlastnostiam. Avšak z tohto dôvodu je dobré si tento čaj naservírovať pred spaním, aby počas dňa nedošlo k nechcenej ospalosti.

Ako pripraviť čaj z kocúrnika

Na prípravu čaju z kocúrnika zalejte 1 polievkovú lyžicu sušenej vňate v šálke vriacou vodou. Nechajte 5 minút lúhovať. Môžete dochutiť medom alebo citrónovou šťavou.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz