Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pomarančová kôra pre krásu a zdravie

rss

Pomarančová kôra ako liek? Zoznámte sa s ďalším pokladom zo šperkovnice matky prírody. Ako prakticky všetky ovocné či zeleninové šupky a kôry, aj pomarančová kôra v sebe skrýva poriadnu silu.

Keď si olúpete pomaranč…

… vidíte z vnútornej strany pomarančovej kôry výraznú bielu vrstvu bielej šupky. Táto biela šupka sa nazýva albedo. A patrí medzi zázraky prírody. Prečo? Pretože obsahuje mix biologicky veľmi cenných látok, napríklad pektín. Pektín pomáha regulovať hladinu cukru v krvi (a tak prispieva k prevencii pred cukrovkou 2. typu), zlepšuje trávenie, eliminuje pocity hladu, podporuje spaľovanie v tele uskladnených zásob tuku (takže je obľúbenou súčasťou diétnej stravy).

Pomarančová kôra pomáha:

●      žalúdku a črevám zvládnuť ťažkú situáciu po prejedení sa,

●      minimalizovať problémy so zápchou a s vetrami,

●      pri boji so zvýšenou hladinou cholesterolu,

●      pri odkašliavaní, astme, chrípke, zápaloch priedušiek a pod.,

●      zlepšuje činnosť imunitného systému = obranyschopnosť organizmu,

●      prospieva pri nespavosti, depresiách a úzkostiach, zlepšuje náladu,

●      podporuje organizmus v boji s infekčnými ochoreniami.

 

Pomarančová kôra a krása

Biele albedo z pomarančovej kôry pomáha bieliť zuby (raz denne ním pretierať zubnú sklovinu), ale aj vyčistiť dych (stačí albedo požuť). Mletá pomarančová kôra (z chemicky neošetreného pomaranča) sa používa do pleťových masiek aj do kúpeľa.

Ako konzumovať albedo a pomarančovú kôru?

Tu je potrebné opäť upozorniť na to, že pomaranče v našich obchodoch boli väčšinou chemicky ošetrené. Kôra z nich nie je v žiadnom prípade bezpečná na konzumáciu, to zrejme platí aj pre albedo z chemicky ošetrených pomarančov. Jediným východiskom je použiť pomaranče z vlastného pestovania, alebo kúpiť BIO pomaranče v niektorom z obchodov (a spoľahnúť sa na to, že sú skutočne BIO). Našťastie BIO pomaranče sú v našich obchodoch stále častejšie.

 Pokiaľ ide o samotnú konzumáciu albeda z chemicky neošetrených pomarančov, stačí kúsok albeda alebo celej kôry za čerstva jednoducho zjesť. Prípadne albedo či celú pomarančovú kôru nasušiť a pridávať do bylinkového čaju. Sušenú pomarančovú kôru v BIO kvalite na potravinárske účely si kúpite aj v niektorých obchodoch. Obľúbená je aj kandizovaná pomarančová kôrka, ale keďže kandizovanie je vlastne konzervácia cukrom, obsahuje kandizovaná kôrka priveľa cukru (energie). To môže byť užitočné na horskej túre, nie však ako maškrta pri pozeraní telky.

Upozornenie na záver

Ak u vás konzumácia pomarančovej kôry alebo albeda vyvoláva problémy so srdcom (kvôli prirodzenému obsahu prírodnej povzbudzujúcej látky synefrín), alebo k problémom s hnačkami, prestaňte pomarančovú kôru alebo albedo konzumovať a poraďte sa s lekárom. Ak použijete mletú kôru pomaranča do pleťovej masky, počítajte s tým, že môže dočasne vyvolať zvýšenú precitlivenosť na slnečné svetlo. Nekombinujte pomarančovú kôru s kofeínom (pozor, aj niektoré čaje majú vysoký obsah kofeínu). Pomarančová kôra je napríklad vďaka obsahu betakaroténu cenný doplnok zdravej výživy, ale musí sa konzumovať s mierou — ako všetko, čo nám naša príroda dáva.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz