Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Poľskí farmári kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou z mŕtvych zvierat

rss

Len pred pár dňami sme tu mali ďalší potravinový škandál v ktorom opäť lietali naši poľskí susedia. Na povrch vyšlo, že dobytok neustále kŕmia nebezpečnou kostnou múčkou z mŕtvych zvierat, aj napriek tomu, že je to v celej Európe zakázané. Tento zákaz vyplynul z choroby šialených kráv, kde mäsokostná múčka je považovaná za zdroj tejto choroby. Pri prenose na človeka, je možné, že sa nakazí smrteľnou Creutzfeldt-Jakobovou chorobou.

Úniu hydinárov Slovenskej republiky tento škandál vôbec neprekvapil, tvrdil tlačový tajomník Ľubomír Urban. Škandál je pre mnohých slovenských spotrebiteľov odpoveďou na to, prečo sú poľské potraviny, vrátane hydinového mäsa, lacnejšie ako naše slovenské potraviny.

Nebezpečnú múčku počas dlhej doby produkovali a následne predávali pracovníci firmy Hetman, jeden z najväčších prevádzkovateľov kafilérií v Poľskej republike. Tento škandál odhalil za chovateľa prezlečený reportér z poľskej televízie TVN, ktorý si od pracovníka firmy Hetman zakúpil tonu mäsokostnej múčky. Pri kúpe sa stačilo len odvolať na kontakty s vedením firmy a zakúpený tovar mu bol privezený na firemnom aute.

Firma Hetman sa vždy obhajovala, že nevyrába múčku, lebo na to nemá technické možnosti. No zvedavosť reportérov z poľskej televízie TVN bola taká silná, že nakoniec odhalila nelegálnu výrobnú linku, ktorú si vraj „nevšimli“ veterinárni inšpektori. Firma bola ihneď uzavretá a tento škandál a podvod sa dostal do rúk prokuratúry.

Mäso z takto chovaných zvierat je nebezpečné pre zdravie zvierat, ale aj ľudí. Mäsokostnú múčku najčastejšie využívajú farmári ako prísadu do krmív pre dobytok. Jej výhoda spočíva v tom, že jej cena je omnoho nižšia ako cena sóje. Legálne ju ľudia používajú ako hnojivo alebo surovinu na výrobu krmiva pre domácich miláčikov, psov a mačky.

Varšava na svoju obhajobu pri prepuknutí tohto škandálu tvrdí, že podobné situácie postihujú aj iné krajiny ako Poľsko a poľské škandály vraj nafukujú hlavne tí, ktorí nie sú konkurencieschopní.

K tomuto škandálu sa vyjadrilo aj veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave: „Vystavovať spotrebiteľov nebezpečenstvu z dôvodu obohatenia sa je odsúdeniahodné. Je nám veľmi ľúto, že sa také niečo stalo, aj keď takýchto prípadov je málo, a nie je ľahké ich odhaliť.“

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz