Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Podbeľ liečivý – tzv. „vyháňač kašľa“

rss

Podbeľ sa objavuje už v skorú jar. Môžeme ho nájsť na vlhkej, najmä hlinitej a voľnej pôde. Je rozšírený od nížin až po horský stupeň.

Jeho liečivé účinky boli objavené už v starodávnom Grécku, kde ho lekár Discorides odporúčal používať pri astme a kašli. Výťažky z rastliny sa používajú najmä v kozmetike, ako prídavky v pleťových vodách alebo v krémoch.

Využiteľné časti

Zbierame kvety a zelené listy.

Kvety sa zbierajú ručne v čase, keď ešte nie sú úplne rozkvitnuté. Kvety je najlepšie zbierať počas prvých jarných dní. Nazbierané kvety sušíme v tieni a v suchu pri teplote do 35oC. Kvietky nikdy nesušíme dlhšie ako šesť dní, pretože čím dlhšie ich budeme sušiť, tým je väčšia pravdepodobnosť, že stratia farbu, chuť a aj vôňu.

Listy zbierame  až v lete. Zber uskutočňujeme odrezávaním mladých a zdravých listov. Vzhľadom na to, že listy sú menšie, sušíme ich jednotlivo. Ideálne vysušené listy sú na dotyk krehké, ale nie až tak, aby sa rozdrobili na prach. Usušené listy je najlepšie uskladniť vo vzduchotesnej nádobe. Listy môžeme využiť aj v kuchyni napríklad do polievok alebo aj jarných šalátov.

Vlastnosti a liečivé účinky

Podbeľ je veľmi účinný pri rôznych zápaloch dýchacieho ústrojenstva a pľúc. Podporuje vykašliavanie a pomáha aj pri chrípkach či angínach. Okrem toho je výborný aj pri liečení zdĺhavého a suchého kašľa či astmy.

Podbeľ pomáha dokonca aj pri zápaloch hrubého čreva alebo pri vredoch na hrubom čreve. Listy sa využívajú aj pri zápaloch kože alebo chronických ranách.

Príprava na použitie

V prípade, ak vás trápi mastná alebo uhrovitá pleť, vyskúšajte si pripraviť masku, ktorá zabráni vzniku zapálených vyrážok, a tiež aj dokonale stiahne póry. Nazbierajte si čerstvé listy, pomliaždite ich na kašu a priložte na tvár. Masku nechajte pôsobiť 15 až 20 minút. Kvety, a aj listy podbeľa sú najlepším liečebným prostriedkom na nečistú pleť. Obsahujú veľké množstvo látok, ktoré sú vhodné na uzdravenie. Takýto kašovitý obklad z čerstvých listov môžete použiť aj na zápaly žíl alebo pri kožných chorobách. Obklad odporúčame prikladať ráno, a aj večer.

Čaj - pomáha pri uvoľnení hlienu a zápale priedušiek. Dve čajové lyžičky usušených kvetov zalejte troma decilitrami vody a lúhujte približne 15 minút. Pred vypitím si čaj oslaďte, najlepšie medom. :)

Zápar – príprava je jednoduchá. Budeme potrebovať jednu vrchovatú čajovú lyžičku kvetov na ¼ litra vody. Lúhujeme krátko.

Inhalácia – jedna vrchovatá polievková lyžica kvetov a listov. Pripravenú zmes zaparíme a paru vdychujeme pod uterákom. Inhaláciu opakujeme viackrát za deň.

Podbeľ sa neodporúča používať v prípade, ak trpíte alergiou na astrovité rastliny, a tiež počas tehotenstva a dojčenia. Okrem toho sa neodporúča na dlhodobé používanie.

TIP: http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/strucny-uvod-do-sveta-byliniek

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz