Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pľúcnik lekársky – najobyčajnejšia jarná bylina

rss

Túto trvácu liečivú bylinku môžeme nájsť v lesoch, v húštinách na tmavých a vlhkých miestach. Pľúcnik lekársky obľubuje vápenitú pôdu. Kvitne od marca do mája.

Využiteľné časti

Z pľúcnika lekárskeho zbierame vňať počas kvitnutia. Pri zbere odstraňujeme hrubšie stonky. Vňať zbierame tesne pri zemi a nesmieme zabudnúť na to, že vňať nikdy nevytrhávame, ale odrezávame.

Okrem vňate sa po odkvitnutí zbierajú aj mladé, prízemné listy, ktoré môžeme využiť aj v jarných zeleninových šalátoch. Nazbierané časti je najlepšie sušiť na tienistom prevzdušnenom mieste v tenkých vrstvách. V prípade, ak sa rozhodnete sušiť nazbierané časti umelým spôsobom, tak odporúčame pri teplote maximálne do 400C. Usušené časti je najlepšie skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách, a tak ich chrániť pred svetlom a vlhkom.

Vlastnosti a liečivé účinky

Pľúcnik lekársky sa používa ako prostriedok proti kašľu a napomáha odhlieňovaniu. Tiež toto liečivo pozitívne pôsobí aj pri astme. Ďalej pomáha pri žalúdočnom krvácaní, hemoroidoch, ale aj pri hnačke.  Pľúcnik dokonca pôsobí protizápalovo.

Okrem toho, pľúcnik tiež podporuje zrážanlivosť krvi, pôsobí priaznivo na liečbu lymfatických uzlín a pomáha vylučovaniu tekutín z tela.

Príprava na použitie

V prípade, ak vás trápi ochorenie dýchacích ciest, tak si pripravte nasledujúci zápar, najlepšie z čerstvého pľúcnika lekárskeho. Na zápar budeme potrebovať 1 až 2 lyžičky nakrájanej vňate, ktorú dáme do jedného litra vody. Zmes krátko povaríme, a potom necháme na 5 minút odstáť. Môžeme osladiť cukrom alebo medom. Celú dávku pijeme po častiach, počas celého dňa.

Na kúpele a vonkajšie obklady sa pripravuje 10%-ný odvar. Odvar pôsobí ako sťahujúci a protizápalový prostriedok. Používa sa pri liečení rezných rán, vredov alebo pri hemoroidoch.

Určite neodporúčame dlhodobé užívanie pľúcnika lekárskeho. Nemali by ste ho užívať dlhšie ako 3 týždne. Výnimkou sú ale čajové zmesi.

Pľúcnik lekársky určite neodporúčame tehotným a kojacim ženám a malým deťom. 

TIP: Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé články o bylinkách

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz