Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pitie vody

rss

Ako často ste už počuli, že máte piť vodu a dodržiavať pitný režim? Hovorili vám to rodičia, hovoria vám to lekári, články v časopisoch, aj na internete. „Pitím vody schudnete! Budete mať viac energie! Vaša pleť bude krajšia, žiarivejšia, vlasy budú lesklejšie! Nebude vás bolieť hlava!“ Toto sú len niektoré z najčastejších položiek dlhého zoznamu, pre ktoré by ste nemali zabúdať na pitie vody.

Keď si toto všetko pripomeniete, rozhodnete sa piť viac vody. Dáte si džbán, či fľašu vody tak, aby ste ju mali niekde nablízku. A pijete. No po zhruba mesiaci, kedy už vodu neviete vystáť si poviete, že ste asi niekde spravili chybu. Nevidíte totiž nikde tie pozitíva z pitia čistej vody, o ktorých predtým všetci hovorili. Nuž, možno ste vodu nepili dostatočne dlho, alebo možno ste vodu nepili správne.

Ako správne piť vodu

Podľa ajurvédy, jedného z najstarších liečebných systémov na svete, existuje šesť princípov pre správne pitie vody. 

1.Pite vodu po dúškoch

Ako som vyrastala, videla som veľký rozdiel v pití vody medzi mojím starým otcom a mojimi rodičmi. Vždy, keď som trávila leto u starých rodičov, môj starý otec ma posadil, dal mi pohár vody a tak som ho mala vypiť. Nikdy som nemohla vypiť pohár rýchlo „na jeden hlt“. Vlastne, ani môjho starého otca som nikdy nevidela piť vodu rýchlo. Vždy si sadol  a každý dúšok si vychutnával.

Vypitie pohára vody na jedenkrát spôsobí, že voda len rýchlo prejde tráviacim systémom a, paradoxne, môže viesť k dehydratácii. Prvým pravidlom, ktorého by ste sa mali držať pri pití vody, je teda piť ju pomaly, vychutnávať si ju.

2.Pite vlažnú vodu

Pitie studenej vody spôsobuje šok pre organizmus, ktorý je nahriaty na určitú teplotu. Zároveň podporuje hromadenie toxínov tvoriacich sa kvôli zlému tráveniu spôsobenému teplotným šokom. Naopak, ak budete piť vlažnú vodu vaše trávenie sa zlepší, pretože sa stimulujú prirodzené tráviace enzýmy a zlepší sa krvný obeh.

3.Začnite deň pohárom vody

Tento princíp pre vás určite nie je žiadnou novinkou. Pohár vlažnej vody po spánku na lačný žalúdok pomôže naštartovať váš metabolizmus, odplaviť toxíny nahromadené v tele v noci a vyčistiť hrubé črevo, aby mohlo opätovne vstrebávať nové živiny z potravy.

4.Vyhnite sa pitiu vody s jedlom

Pitie vody spolu s jedlom je pomerne bežná prax. Aj v reštaurácii sa hneď opýtajú, aký nápoj môžu ponúknuť k jedlu. Avšak nápoje by nikdy nemali byť konzumované spolu s jedlom. Na jedlo by sme si vždy mali nájsť dostatok času, aby sme ho dôkladne požuli a premiešali so slinami. Tie  obsahujú enzýmy rozkladajúce potravu už v ústach a stimulujú uvoľňovanie tráviacich enzýmov zo žalúdka. Ak však spolu s jedením pijete, voda sa so slinami premiešava a riedi ich, čím sa trávenie stáva oveľa ťažším.

5.Pite vodu, keď vám to hovorí vaše telo

Ako nemusíte dbať na to, kedy sa nadýchnuť a kedy vydýchnuť, tak sa nemusíte starať ani o to, kedy sa máte napiť. Vaše telo robí všetko za vás. Stačí sledovať pocit smädu počas dňa a zahnať ho pomalými dúškami vlažnej vody. 

6.Koľko vody treba denne vypiť

Hoci z mnohých zdrojov počúvame, koľko vody by sme mali denne vypiť vzhľadom na svoju telesnú hmotnosť, či vek, vedzte, že množstvo vypitej vody nie je až také dôležité. Podstatnejšie je to, koľko z tejto vody sa vstrebe do tela. Ak teda pijete litre vody denne, ale časté sú aj vaše návštevy toalety, tak niečo na vašom pití vody nebude správne.

 

Zdroj: foodmatters.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz