Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Petržlen ako liečivá (ale aj nebezpečná) zelenina

rss

Aj taká zdanlivo “obyčajná” zelenina ako je petržlen je v skutočnosti liečivý zázrak prírody. A nad našim zdravím má mimoriadne veľkú moc.

Najčastejšie sa stretávame s petržlenom v jeho varenej forme, v zeleninových polievkach. Žiaľ, podobne ako pri inej polievkovej zelenine, väčšina konzumentov necháva napokon varený petržlen ohrdnutý na tanieri. Podobne končí aj petržlenová vňať, často považovaná skôr za dekoráciu ako za súčasť chodu. Je to veľká škoda, pretože petržlen a petržlenová vňať predstavujú ľahko dostupné prírodné liečivo s celým spektrom pozitívnych účinkov.

Petržlen je prírodné diuretikum, teda močopudný prostriedok. Pomáha pri zápaloch močových ciest a problémoch s ľadvinami. Zvlášť cenná je jeho schopnosť rozpúšťať ľadvinové kamienky. Má takisto silné dezinfekčné účinky, čo zvyšuje význam petržlenu pri liečbe rôznych urologických problémov. Petržlenový extrakt často obsahujú rôzne urologické čaje. Petržlen zlepšuje trávenie a chuť do jedla.

Upozornenie: jednou zo zložiek petržlenu je tak trocha kontroverzná látka menom Apiol. Apiol dokáže vyvolať sťahy maternice a teda u tehotných žien vyvolať pôrod. Vo vyšších dávkach je Apiol toxický a boli zaznamenané prípady, kedy žena neprežila amatérsky pokus o potrat prostredníctvom extrémnych dávok Apiolu. V každom prípade je dobré vedieť, že pre obsah Apiolu sa tehotné ženy musia petržlenu a najmä petržlenovej šťave vyhýbať. Pri konzumácii obvyklého množstva petržlenu (v šaláte alebo v polievke a pod.) samozrejme zdravému človeku žiadne predávkovanie Apiolom nehrozí.

Petržlenová vňať sa oddávna používa do čaju proti horúčke. Aj moderná veda používa semená petržlenu do čajov pre pacientov s vysokým krvným tlakom. Na semená petržlenu si ale dávajte pozor, sú toxické. Aj keď je petržlen dvojročná rastlina, petržlenový koreň i vňať sú najvhodnejšie na konzumáciu v prvom roku pestovania. Požutie čerstvej petržlenovej vňate dezinfikuje ústnu dutinu a zlepšuje dych, to sa samozrejme neodporúča, ak ide o petržlen z pozemku ošetrovaného pesticídmi a chemickými postrekmi.

Petržlen obsahuje tiež flavonoidy (antioxidanty), spomaľujúce starnutie a chrániace (okrem iného) kardiovaskulárny systém a cievy pred civilizačnými ochoreniami. Obsahom karotenoidov prospieva petržlen nášmu zraku. Obsah vitamínov (B, C, E...) a minerálov v tej správnej kombinácii robí z petržlenu výkonnú prevenciu proti obávanej Alzheimerovej chorobe, či niektorým formám rakoviny.

Nezabudnite však na obvyklé pravidlo: uprednostnite petržlen pestovaný v BIO kvalite pred petržlenom od veľkovýrobcov (bežne používajúcich pesticídy a priemyselné hnojivá), a nepreháňajte jednostrannú konzumáciu ani tak zdravej zeleniny ako je petržlen (zdravá strava = pestrá strava). Prehnaná konzumácia petržlenu v nadmerných dávkach vám viac uškodí, ako pomôže. Ak máte žalúdočné vredy (alebo iné vážne zdravotné problémy) vždy prekonzultujte vhodnosť konzumácie petržlenu so svojim lekárom.

TIP: Nakupujte zeleninu priamo od farmárov tu.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz