Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie zeleniny a ovocia v kvetináčoch na terase

rss

Aj ak máte len veľmi malú záhradu, či dokonca iba terasu, aj tak si môžete vypestovať svoje vlastné domáce a chutné ovocie a zeleninu.  V súčasnosti, keď sú terasy tak veľmi populárne, nie je dôvod, prečo by ste si aj na nich nemohli vypestovať svoje vlastné ovocie a zeleninu. Bude to mať dokonca aj pár výhod- ovocie a zeleninu budete mať hneď za dverami a jednoducho si ich odtrhnete, kedykoľvek ich budete potrebovať pri príprave jedla.

Ako si vybrať kvetináče, črepníky, kontajnery, nádoby

Vo všeobecnosti je na pestovanie ovocia a zeleniny na terase vhodná každá nádoba, ak je dostatočne veľká na plodiny, ktoré chcete pestovať, má postačujúcu drenáž a ak do nej použijete vhodný kompost. Veľmi dobre na terase vyzerajú najmä terakotové črepníky, tie však vysušia pôdu rýchlejšie ako plastové, či kovové, preto ak sa rozhodnete pestovať svoju zeleninu a ovocie v nich, nezabudnite na dostatok závlahy.

Čo a v akých kvetináčoch pestovať

V črepníkoch, kvetináčoch, či iných nádobách sa dajú dopestovať takmer všetky druhy ovocia a zeleniny. Dokonca niektorým z nich sa v nich darí ešte lepšie ako v záhone!

Na listovú zeleninu, ako je hlávkový šalát postačia aj plytké kvetináče. Pri ostatných druhoch platí, že čím väčšia nádoba na pestovanie, tým lepšie. Hĺbka nádoby totiž zabezpečuje dobrý rast koreňa v chladnejšej pôde a taktiež plodiny v nich nie je potrebné tak často zalievať.

Zelenej fazuľke sa najlepšie darí v kvetináči hlbokom 15-20 cm, zatiaľ čo mrkva, petržlen, cvikla a ostatné koreňové zeleniny potrebujú hlbšie nádoby, aby mali kde rásť ich korene.

Zeleniny, ktoré sa pestujú kvôli plodom, ako sú paradajky, baklažány, papriky, uhorky sa v črepníkoch pestujú naozaj veľmi dobre. Je to preto, že obmedzený priestor na rast koreňov podporuje lepšie kvitnutie a väčšie plody.  Pre pestovanie paradajok odporúčame 20-23 cm hlboké črepníky, pre baklažány 23-25 cm, pre paradajky 25-30 cm a pre uhorky nádoby s hĺbkou 30 cm.

Kompost pre zeleninu

Keďže väčšina zeleniny je ročná a bude rásť niekoľko mesiacov, akýkoľvek viacúčelový kompost vyprodukuje krásne plodiny. Samozrejme, ak je to možné, odporúčame vám používať domáce hnojivo. Zemiaky sa najlepšie pestujú v mierne kyslých pôdach, pretože sú náchylné na ochorenie nazývané chrastavitosť zemiakov, ktoré vzniká pri pestovaní v neutrálnej, či alkalickej pôde.

Kompost pre ovocie

Keďže ovocné stromčeky a kríky sú viac-menej trvalými plodinami, je lepšie, ak sú pestované v kvalitných hlinách, ktoré sú ťažšie a pevne ukotvia rastlinu v kvetináči. Zároveň svojou hmotnosťou udržia kvetináč na mieste aj počas veternejšieho počasia.

Tajomstvo úspechu pestovania v kvetináčoch

Ak si chcete v kvetináčoch vybudovať kvalitnú kontajnerovú záhradu, je veľmi dôležité sa o ovocie a zeleninu starať- pravidelná zálievka a hnojenie by mali byť samozrejmosťou.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz