Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie tekvice hokkaido

rss

Či už chcete tekvicu Hokaido pestovať preto, aby ste si ňou na jeseň vyzdobili vchod, či záhradu, alebo preto, aby ste z nej uvarili chutné jedlo pre svoju rodinu a priateľov, nie je to nič komplikované. No a pokiaľ budete mať bohatú úrodu, tak túto tekvicu nie je problém uskladniť a používať ju celý rok.

Ako na pestovanie tekvice Hokaido

Tekvica Hokaido je jednoročná rastlina, takže výsledky vašej práce na seba nenechajú dlho čakať. Pôda, kde chcete tekvicu pestovať by mala byť stredne ťažká, ale predovšetkým bohatá na živiny. Predtým, ako sa pustíte do výsevu semien, teda nezabudnite k hline pridať kompost alebo ďalší zdroj prospešných látok.

Semienka Hokaido je najlepšie sadiť priamo do záhonu a ideálne je vybrať si odrody, ktoré sú odolné voči múčnatke, ktorá je u tekvice najväčším problémom. Semená sa vysievajú vo vzdialenosti 90-130 cm, pretože tekvica sa poriadne rozrastie. Rátajte s tým, že poplazy budú neustále rásť- môžete ich zastrihávať, ale pokiaľ sa rozrastú, tak budete mať lepšiu úrodu.

Tekvica Hokaido zo začiatku svojho rastu, ale aj počas tvorby kvetov a plodov potrebuje najmä výdatnú zálievku a dostatočné množstvo tepla a slnka, keďže patrí medzi teplomilné druhy tekvíc.

Zbieranie úrody tekvíc Hokaido

Najočakávanejší čas pri pestovaní tekvice je nepochybne doba jej zberu. Rozpoznať, či je tekvica Hokaido už zrelá, nie je ťažké. Musí mať pevnú, tvrdú a hladkú kožu a sýto oranžové sfarbenie. Stopky musia byť suchšie a drevnaté. Vystihnúť pri Hokaide ten správny čas na zber je podstatné, pretože ak ju pozbierate skôr, tak bude mať mdlú chuť. Ak naopak neskôr, tak bude vláknitá a nebude obsahovať toľko živín (najmä karoténu), ako by mala.

Skladovanie tekvice Hokaido

Mnoho (aj skúsených) záhradkárov robí pri skladovaní tekvice Hokaido chybu a preto im nevydrží veľmi dlho. Pri vyberaní skladovacieho miesta pre Hokaido je totiž potrebné dodržať niekoľko dôležitých zásad:

  • tekvici vyhovuje chlad, ale nie vlhko;
  • stopka sa z tekvice neodstraňuje- necháva sa vysušiť a odstrániť sa má až tesne pred použitím;
  • tekvicu je nutné pravidelne kontrolovať, či sa nekazí. Ak nájdete nejaké pokazené plody, ihneď ich vyhoďte, aby sa pleseň nerozšírila.

Samozrejme, tekvicu nemusíte skladovať len vcelku- môžete ju aj nakrájať, či nastrúhať a  nasušiť alebo uchovať len semená na zjedenie alebo na budúcoročnú výsadbu. Ak tekvicu uskladníte správne, vydrží až do ďalšej úrody alebo minimálne do februára. Nemusíte sa pritom báť, žeby dlhým skladovaním strácala dôležité látky, práve naopak. Časom sa v tekvici zvyšuje obsah cukrov aj vitamínov.

Upozornenie na záver

Pri výseve a pestovaní tekvice Hokaido si dávajte pozor, aby v okolí tekvice neboli iné tekvicovité rastliny. Ak sa totiž na tekvicu Hokaido prenesie peľ z jej príbuzných druhov, môže dôjsť ku kríženiu a výsledné plody to môže ovplyvniť na kvalite.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz