Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie rozmarínu

rss

Pestovanie rozmarínu je hračka :). S jeho pestovaním v kvetináči, či na záhrade si totiž poradia aj neskúsení pestovatelia. A úžitok rozmarínu pre kuchynské spracovanie, domácnosť a zdravie je na nezaplatenie. Pokiaľ sme vás presvedčili a o pestovaní tejto stredomorskej bylinky ste začali uvažovať, čítajte ďalej.

Pestovanie rozmarínu zo semien

Pestovanie rozmarínu zo semien so sebou prináša to čaro pozorovať, ako rastie pred vaším zrakom. A nielen to. Budete vedieť, ako, čím bol hnojený a ako bolo oň postarané. Neskôr si už rozmarín môžete rozmnožiť odrezkami. Tie najprv nechajte zakoreniť vo vode a potom preneste do zeminy.

Semienka rozmarínu sú veľmi malé. Vysievajú sa do prenosných nádob ideálne skoro na jar, vo februári, či v marci, keď už svieti slniečko a dni sa predlžujú. Keďže bylinka pochádza zo Stredomoria, tak substrát by nemal byť ťažký, príliš výživný a premokrený. Po vzídení semienok je potrebné ich rozsadiť. Neodporúča sa sadiť rozmarín do vonkajších záhonov, nakoľko by v zime mohol vymrznúť. Ak ho teda chcete umiestniť do záhrady, urobte tak radšej s kvetináčom, aby ste ho pred ešte príchodom prvých mrazov mohli umiestniť na bezmrazé miesto v interiéri.

Ako sa starať o rozmarín

Stanovisko

Na úspešné pestovanie rozmarínu je potrebné umiestniť rastlinku na slnečné stanovisko. Dobré sa mu celoročne darí aj v interiéri.

Zálievka

Rozmarín nemá rád vlhko, preto buďte opatrní pri jeho zálievke, inak si ho vyhubíte. Rastlinu by ste mali polievať až vtedy, keď je pôda naozaj suchá. Najvhodnejšie je zalievať ho odstátou vodou izbovej teploty do misky. Rozmarín je náchylný na hubové ochorenia, preto ho, okrem zimy, kedy býva vo vnútorných priestoroch suchý vzduch, nekropíme na listy.

Hnojenie

Prihnojovať rozmarín stačí raz za tri týždne roztokom tekutého hnojiva (ideálne organického). Priebežne konzumované rastliny sa však hnojiť neodporúča, len podporovať ich rast bylinnými výluhmi. 

Presádzanie rozmarínu

Rozmarín by sa mal presádzať každý rok. Pritom by ste mali dávať pozor na opatrné zaobchádzanie s koreňmi, pretože ak ich poškodíte, rozmarín by vám mohol vyhynúť.

Zazimovanie rozmarínu

Na jeseň je potrebné rozmarín z exteriéru preniesť do vnútra - do chladnejšej, ale bezmrazej miestnosti (minimálne 5 stupňov) alebo ho umiestniť na svetlé miesto v izbovej teplote. V tomto ročnom období sa odporúča obmedziť aj zálievku.

Zber rozmarínu

Z rozmarínu sa zbierajú sivozelené čiarkovité listy ešte pred jeho rozkvitnutím. Kvitne v júni až auguste (kvety sú biele, modrofialové, alebo ružové). Rozmarínové listy nachádzajú uplatnenie čerstvé, sušené a je množné ich aj zamraziť a skladovať v mraziaku. 

Použitie rozmarínu

Rozmarín sa kvôli svojim účinkom, chuti a vôni používa ako korenie, ale aj ako bylinka. Využíva sa pri príprave teľacieho mäsa, jahňacej pečene, hydiny, varených rýb a paradajkovej omáčky. Skvelo chutí aj na grilovaných paradajkách, v mletom mäse, na pizzi, v šalátoch, marinádach, cestovinách, na zapekaných zemiakoch, v bylinkovom masle a v polievkách. 

Patrí medzi liečivé bylinky s dezinfekčnými a antiseptickými účinkami. Okrem iného rozmarín posilňuje pamäť a podporuje činnosť pečene. Na dobrý spánok stačí pripraviť si z tejto bylinky čaj. Rozmarínová masť lieči reumatizmus, zápaly nervov a kŕče. Pripravujú sa z neho aj liehové extrakty, či víno. Nálev z rozmarínu slúži aj ako kondicionér pre tmavé vlasy, pretože im zvýrazňuje farbu a lesk. Vďaka jeho aróme sa používa aj v soliach do kúpeľa a vo voňavých olejoch.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz