Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie reďkovky v kvetináči na balkóne, či terase

rss

Reďkovky sú zeleninou, ktorú zvládne vypestovať aj úplný začiatočník. Povedzte teda tento rok nie mdlej zelenine zo supermarketov a vypestujte si vlastné reďkovky, napríklad aj v kvetináči na balkóne. Pokiaľ budete pamätať na ich pravidelné polievanie, budú šťavnaté a nepopraskajú.

Prečo pestovať práve reďkovky?

Reďkovky sú vhodnou potravinou pri diéte aj pri jarnej očiste. Navyše obsahujú veľa vlákniny, ale len minimum kalórii. Široké uplatnenie nájdu aj v kuchyni. Môžu sa jesť len samotné, ale aj pridať do rôznych šalátov a nátierok.

Reďkovky vyrastú aj v kvetináči

Radi by ste nejakú domácu zeleninku, ale máte len balkón? Nevadí! Reďkovky vám narastú aj v kvetináči na balkóne. Práve teraz je ten najlepší čas na ich výsev, ktorý by mal prebehnúť v priebehu marca až apríla.

Vhodnými nádobami na výsev reďkovky sú väčšie plastové kvetináče naplnené záhradníckym substrátom. Kúpite ich bežne v záhradníctvach, kvetinárstvach, aj v supermarketoch. No a semienka tiež :).

Ako vysiať reďkovky

Semienka vložte do pôdy asi 1-2 cm hlboko a približne 5 cm od seba. Následne zhrňte na semienka pôdu a polejte vodou. Semienka môžete vysievať aj na etapy. Najprv pár riadkov, po dvoch týždňoch ďalšie a tak ďalej. Takýmto výsevom si zabezpečíte priebežné zásoby. Ak v riadku vyrastie viac rastliniek, nebojte sa ich pretrhať.

Ako sa o reďkovky starať

Reďkovky nie sú náročné na pestovanie. Dôležité je len umiestniť kvetináč s nimi na slnečné miesto a pravidelne ich polievať. Závlaha je pre tieto zdravé ružové guličky tiež nesmierne dôležitá. Docielite ňou bohatú úrodu a zabránite ich popraskaniu. Pokiaľ budú mať reďkovky závlahy málo, ich buľvičky budú malé, tvrdé a štipľavé. Keď ich následne zalejete, buľvičky zostanú duté a špongiovité. Dbajte teda na pravidelnú zálievku.  

Úroda reďkoviek už o mesiac?

Vegetačné obdobie reďkoviek, t. j. obdobie od výsevu do zbierania buľvy, sa pohybuje od jedného do jeden a pól mesiaca. Dôležitú úlohu v ovplyvnení tejto doby hrá počasie. Najneskôr však zbierajte reďkovky 8.-10. týždeň od výsevu, inak by stratili svoju krehkosť a jemnú chuť a zdrevnateli by.

Náš tip: Zužitkujte aj listy z reďkovky

Okrem samotných buľvičiek reďkovky ide spracovať aj jej listy. Nemusíte ich vyhadzovať, radšej ich zakomponujte do sviežich jarných šalátov. Hoci je ich chuť mierne pálčivá, v kombinácii s inou zeleninou vytvoria zaujímavý pokrm.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz