Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie paprík krok za krokom

rss

Plánujete pestovať tento rok papriky? Výborne! Papriky majú samé výhody – sú chutné, výživné a zdravé. Tu je návod krok za krokom, ako vypestovať čo najlepšie papriky, či už začínate s vašimi vlastnými priesadami alebo ste ich dostali od známeho, či kúpili v miestnom záhradníckom centre.

Príprava záhona

Správny záhon je veľmi dôležitý, aby sa vašim paprikám darilo. Vyberte pre ne slnečné, vlhké, stanovisko, kde papriky v poslednom čase neboli pestované. Pôda by mala byť bohatá na živiny, hlboká a hlinitá. Ak takú pôdu na záhradke nemáte, tak ju obohaťte o kompost aspoň do hĺbky 2 cm. V komposte sa ale vyvarujte dusíka. Jeho nadbytok totiž môže spôsobiť to, že papriky vyrastú príliš rýchlo, čo ich urobí náchylnejšími na choroby a menej produktívnymi.

Otužovanie sadeníc

Predtým, ako vysadíte sadenice papriky do záhrady, otužujte ich pravidelným vynášaním do vonkajších podmienok. Toto pravidelné vystavovanie ich počasiu, pomôže sadeniciam prispôsobiť sa a tak budú vystavené menšiemu stresu pri ich presádzaní do záhona. A menší stres, samozrejme, znamená, že vypestujete väčšie a produktívnejšie papriky. Sadenice môžete začať vynášať von na zakryté miesta, napríklad vedľa domu, či garáže, keď denné teploty začnú dosahovať približne 10°C. Zo začiatku postačí pár hodín denne, pričom postupne by ste čas mali predlžovať. Medzitým, ako si sadenice paprík zvykajú na vonkajšie prostredie, môžete vyhriať záhon, kam papriky budete presádzať tak, že pôdu zakryjete tmavou pestovateľskou tkaninou.

Vysádzanie do záhona

Papriky majú rady teplo, preto ich do záhonov začnite vysádzať až keď nočné teploty dosiahnu okolo 10 °C a už nehrozia nočné mrazy (približne okolo 15 mája). Ak je to možné, presaďte ich von počas zamračeného dňa, aby si rastlinky čo najlepšie zvykli. Sadenice vysádzajte vo vzdialenosti 30-50cm a do väčšej hĺbky, ako boli pôvodne v kvetináči ako priesady. K stonke nahrňte kôpku zeminy, aby sa rastlinky nepolámali pri silnejšom vetre. Po vysadení do záhona im doprajte bohatú zálievku ku koreňom.

Polievanie

Počas vegetačného obdobia polievajte rastlinky paprík ku koreňom aspoň raz za týždeň väčším množstvom vody. Počas obdobia sucha a tepla kontrolujte a polievajte papriky častejšie, pretože počas horúcich dní potrebuje jedna rastlinka aj 4 litre vody za deň. Ideálne je papriku polievať ráno, keď pôda ešte nie je nahriata.

Odtrhnite prvé kvety

Akokoľvek by to pre vás mohlo byť ťažké (najmä ak ide o vaše prvé pestovanie papriky) odtrhnite z rastlín jej prvé kvety. Nebojte sa, rastlinke to neublíži. Naopak, pomôže jej to presmerovať energiu do rastu, takže neskôr sa vám urodí viac väčších plodov namiesto pár malých a skorých.

Pozbierajte svoju úrodu

Zrelé papriky môžete postupne alebo aj naraz zbierať. Určite ich však pozbierajte pred prvými mrázikmi. Pri ich oddeľovaní od rastliny vám odporúčame použiť nôž alebo nožnice. Keď sa len rukou odtrhnú, môže to poškodiť rastlinku.

Veľa šťastia a bohatej úrody paprík!

 

Zdroj obrázkov: rodalesorganiclife.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz