Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie ovocných stromov – najčastejšie chyby

rss

Úspešné pestovanie ovocných stromčekov je v podstate hotová „malá veda“, už len z toho dôvodu že existuje nesmierne množstvo druhov a odrôd ovocia. Na ktoré chyby si treba dať pri pestovaní ovocných stromčekov pozor?

Neskúsenému záhradkárovi sa podarí spraviť sériu chýb hneď na začiatku, teda pri výsadbe stromčeka. V prvom rade môže ísť o zle zvolené stanovisko – treba rešpektovať potreby stromčeka ohľadne dostatku slnka, vlahy, typu pôdy. Často sa sadí nový stromček priamo do jamy, z ktorej bol po desaťročiach vypílený a vyklčovaný starý ovocný strom. Pôda na takomto mieste je však značne vyčerpaná a nevhodná k novej výsadbe stromčeka.

Ďaľšou vážnou chybou je vykopanie nedostatočnej výsadbovej jamy. Doprajte si trocha zdravého pohybu :) a pre ovocný stromček vykopte jamu aspoň meter širokú a 60 cm hlbokú. Do stredu jamy zatlčte pevný drevený kolík, na dno jamy hoďte trocha zásobného hnojiva, jamu naplňte kvalitnou zeminou a zalejte vodou až vznikne zemitá „kaša“. Do nej potom zasaďte stromček (poškodené končeky koreňov zastrihnúť) a priviažte ho o kolík tak, aby sa neobdieral. Na záver zeminu okolo koreňov trocha zaťažte.

Nenechajte sa oklamať tým, aký malý „prútik“ sadíte. Medzi jednotlivými stromčekmi a kríkmi dodržte dostatočné odstupy. Vysadením práca nekončí, prichádza na rad základný rez – ak nemáte žiadne skúsenosti, nerobte ho len tak metódou pokus / omyl. Radšej si zavolajte skúseného pestovateľa ktorý vám s tým pomôže. Každý ovocný druh vyžaduje trocha iný rez. Napríklad broskyňa by sa mala rezať až dva krát ročne.

Pozor na orechové stromy. Častou chybou je, že neskúsený pestovateľ mu na jar zreže niektoré konáre a orech zareaguje masívnym výtokom cenných tekutín cez reznú ranu. Orech sa smie upravovať rezom len cca v júli, kedy to znáša najlepšie. Pre bio záhradu sú k výsadbe najvhodnejšie proti rôznym chorobám rezistentné odrody ovocných stromkov a viniča. Žiaľ neplatí to u broskýň a nektariniek, ktoré bez preventívneho chemického postreku proti kučeravosti (a väčšinou aj proti múčnatke) na Slovensku sotva dopestujete.

Pri jarných postrekoch je závažnou chybou postrekovať stromy v čase keď kvitnú, alebo zasiahnuť postrekom kvitnúce jahody vysadené neďaleko ovocných stromov. Takýto postrek je skutočným zločinom voči našim malým pomocníkom – včelám – ktoré sú z hľadiska opeľovania nesmierne užitočné, napriek tomu ich mnohí záhradkári na jar bez váhania otrávia chemickým postrekovaním kvitnúcich stromov a plodín.

Častou chybou je tiež vysadiť pomedzi ovocné stromy plodiny náročné na vodu a živiny (maliny, kukuricu, slnečnicu, mak, prípadne ďatelinu atď.). Takéto rastliny potom priamo konkurujú stromčekom a odoberajú im z pôdy živiny aj vodu. Pôda okolo kmienka ovocného stromčeka by mala byť okopávaná, pravidelne výdatne polievaná a v lete prikrytá mulčovinou. Ak ju ponecháte zatrávnenú, zvyšuje to nároky na zálievku pretože trávnik podporuje vyparovanie vody a tvrdá zatrávnená pôda nezachytáva dobre dažďovú vodu.

Komentáre

Vlado Kováč 15.10.2013, 10:26
Jenom bych doplnil k té výsadbě stromků. Když se stromky sadí na podzim, mělo by se sadit do sypké nepromočené půdy, klidně i bez zálivky. Zvlášť když stromek doma rozbalíte a má mokré nebo až shnilé kořeny, protože prodejci to taky nezvládaj a aby jim stromky neuschly, moc je zalívají vodou i v tom balení. Jařní výsadba se bez pořádné zálivky neobejde.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz