Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie Kustovnice čínskej alias goji

rss

účinkoch plodov Kustovnice čínskej – goji sme už písali. V tomto článku by sme vám chceli priniesť pár informácii o tom, ako ju pestovať, pričom to vôbec nie je náročné, keďže táto rastlina pochádza z Himalájí a teda dokáže vydržať aj tie najnižšie teploty, aké sa na Slovensku vyskytujú.

Kustovnica čínska je opadavý, tŕnitý ker dorastajúci do výšky 1-2,5 m a tvoriaci dlhé previsnuté konáre (podobne ako zlatý dážď), teda zaberá dosť miesta aj do šírky. Kvôli plodom sa však odporúča ker rezať tak, aby sa vytvoril akoby vyholený kmeň a koruna. Kvitne od júna do augusta. Má trúbkovité kvety fialkastej farby, 4-5 mm veľké. Sú obojpohlavné, opeľované hmyzom. Plody sa objavujú 2-3 roky po výsadbe, ale je to veľmi individuálne. Záleží totiž na tom, aká stará rastlina je vysadená a tiež, či je to zakúpená rastlina, ktorá je väčšinou už plodivá, lebo bola vytvorená zakorenením odrezku z rodiaceho kra goji, alebo je to niekoľkoročný semenáč, u ktorého nie je isté, akú má plodivosť, ak má vôbec nejakú. Ak však rastlinu nepestujeme pre jej plody, tak sa dá použiť aj na zakrytie nevzhľadných miest, či svahov.

Výsadba

K jej vysadeniu môžete pristúpiť od apríla do mája. Goji by ste mali vysádzať na miesto s humusovitou ľahkou kyprou hlinito- piesčitou pôdou, s pH okolo 8 a dostatkom vlahy. Malo by tu byť dostatok miesta na jej rozkonárenie a zároveň čo najviac slnečného žiarenia. Pred vysadením, pôdu prekyprite, prevápnite a odstráňte burinu. Pokiaľ vysádzate viac rastlín, tak zanechajte medzi nimi medzeru 2-2,5 metra, aby si nekradli živiny a rástli samostatne. Do jamy optimálnej pre rastlinu dajte hnoj alebo kompost. Zasypte hlinou a polejte. Pôdu okolo kríčka kyprite, udržujte bez buriny alebo mulčujte kôrou.

Hnojenie

Pokiaľ chcete goji pestovať ekologicky bez chemických hnojív, je najvhodnejšie každý rok v jeseni odkopať vrchnú časť pôdy (je lepšie mať goji zasadené hlbšie, aby bolo čo odkopať), zmiešať ju s hnojom alebo s kompostom, či s oboma v pomere 50:50. Túto zmes po premiešaní nasypať naspäť, kde to bolo odkopané a poliať dažďovou, či odstátou vodou, aby sa živiny dostali pomaly do pôdy, odkiaľ si ich goji bude čerpať. Toto hnojenie je pre kustovnicu vyhovujúcejšie ako hnojenie chemickými látkami, nakoľko tak získate plody so všetkými živinami a zdravými látkami.

Zavlažovanie

Čo sa týka zavlažovania, záleží od toho, kde bývate a aké je počasie. Vo všeobecnosti by mal byť substrát vlhký, nie však mokrý, t.j. odkryte vrchnú časť pôdy do cca 5 cm, pokiaľ bude v tejto hĺbke pôda vlhká, polievať nemusíte, pokiaľ však bude suchá, goji polejte.

Rez a tvarovanie

Konáre prerezávajte, aby ste získali pravidelne a vysoko plodivú rastlinu. Mali by sa odstraňovať prekrížené, zahusťujúce a staré konáre, ako aj koreňové mládniky. Jarné prerezávanie sa robí od polovice do konca apríla, pričom sa odstraňujú suché konáre, ktoré vznikli dehydratáciou počas zimy. V lete sa odstraňujú výhony z hlavných konárov a kmeňa. Zimné prerezávanie sa robí v marci alebo až vo februári, či v marci budúceho roka. Vtedy sa zbavujeme silných konárov zdola a zvrchu kmeňa tak, aby sa zachovala výška rastliny. Taktiež sa zrezávajú staré, slabé, vzpriamené, choré, či tŕnité konáre vo vnútri koruny.

Ochrana rastlín

Pokiaľ goji napadne škodca, odstráňte všetky napadnuté časti rastliny a spáľte ich. Odstráňte taktiež burinu v okolí kra a pokúste sa pôdu mierne prihnojiť. Pokiaľ to nepomôže, poraďte sa v záhradkárstve, o aký typ choroby by mohlo ísť.

Zber a sušenie ovocia

Plody by sa mali zbierať, keď je ovocie zrelé z 80-90%. Vyvarujte sa však zberu po daždi. Bobule potrebujú šetrné zaobchádzanie, aby nedošlo k stlačeniu a poškodeniu. Ich sušenie by malo byť prirodzené, ideálne v polotieni. Plody by sa mali sušiť v pokoji bez prenášania. Manipulácia s nimi pred úplným usušením, či sušenie umelým spôsobom spôsobuje stratu vitamínov a tiež dochádza k strate chuti.

Pokiaľ máte nejaké tipy a triky pri pestovania kustovnice, budeme radi, ak sa o ne s nami podelíte v komentároch. :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz