Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pestovanie fazule na Slovensku

rss

Fazuľa záhradná je obľúbená strukovina s pomerne vysokými nárokmi na teplo. Zberáme (a po tepelnej úprave konzumujeme) zelené struky alebo dozreté suché semená fazule. Cenná je aj fazuľová „slama“ využiteľná napríklad ako krmivo pre kozy.

Na Slovensku sa pestuje viacero odrôd s rôznymi charakteristikami. Jednotlivé odrody sa líšia vzrastom, dĺžkou vegetačného obdobia, termínom výsevu a zberu, odolnosťou voči chorobám a herbicídom, vhodnosťou pre kombajnový zber, ale aj veľkosťou či farbou semien a ich varivosťou. Pri výbere konkrétnej odrody vám odborne poradí priamo predajca. Základom úspechu pestovania fazule je dobre pripravená pôda, vhodná lokalita, zdravé osivo s dobrou klíčivosťou, správna výživa a hnojenie, ochrana proti burinám a prípadne aj proti škodcom.

Príprava pôdy

Fazuľa sa zásadne neseje na tú istú pôdu po sebe ani po iných strukovinách. Ako si môžete prečítať v našom článku Stratégia výsadby zeleniny, fazuľa sa sadí v tzv. tretej trati. V podstate ale môže ísť do pôdy po akýchkoľvek predplodinách okrem strukovín. Ideálne je pôdu pre fazuľu ešte na jeseň zorať alebo dôkladne zrýľovať so zapracovaním kvalitného kompostu, fosforečných a draselných hnojív, urovnať a udržiavať bez buriny až do sejby.

Sejba fazule

Na sejbu sa často využíva chemicky morené osivo, nie je to však podmienkou. Na pozemkoch kde sa fazuľa už dávno (alebo nikdy) nesiala, je odporúčaná aj tzv. bakterizácia osiva Rizobinom. Rizobin dodá osivu užitočné baktérie. Vhodný moment k sejbe je začiatok mája. To prináša isté riziká – pri príliš skorej sejbe studená zem zvyšuje riziko napadnutia osiva plesňami, pri neskoršej sejbe (koncom mája) nestihne fazuľa využiť zimnú vlahu a je podstatne náročnejšia na zálievku. Teplota pôdy pri sejbe by mala dosahovať aspoň 10 °C (cca v hĺbke 9 cm).

Fazuľa sa sadí do riadkov alebo do hniezd, cca do hĺbky 4 cm. Pri riadkovom výseve kríčkovej fazule dodržiavame medzi riadkami fazule vzdialenosť aspoň 45 cm, vzájomná vzdialenosť semien v riadku by mala dosahovať minimálne 5 cm. Riadky vyhĺbime jednoduchým potiahnutím motyky v správnej hĺbke cez záhon. Pri výsadbe do hniezd vykopeme jamy (hniezda) takisto motykou do správnej hĺbky. Medzery medzi hniezdami aspoň 25 cm, do jedného hniezda môžete dať 3 alebo 4 semená. Tieto údaje sú však len orientačné, vždy sa riaďte návodom na obale osiva. Pred výsadbou popínavých odrôd fazule si nezabudnite vopred pripraviť a do zeme upevniť konštrukciu na popínanie, typicky kolíky a sieťky (alebo pletivo). Po sejbe sa odporúča pôdu utlačiť alebo valcovať (netreba, ak je pôda dostatočne vlhká).

Starostlivosť o rastliny

Po vzídení rastliniek fazule udržiavajte pôdu okolo nich bez buriny a s dostatkom vlahy. Najmä v období nasadzovania strukov je fazuľa citlivá na suchú pôdu a negatívne to ovplyvňuje výnosy. Na rozdiel od iných strukovín, fazuli nevadí ani prehnojenie dusíkatými hnojivami. Rozumný gazda to však s hnojivami nepreháňa. Fazuľa si vyžaduje prítomnosť niektorých stopových prvkov v pôde, najmä zinku, ale aj bóru, molybdénu a medi. Vhodný termín zberu závisí na počasí a samozrejme na konkrétnej lokalite a odrode.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz