Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pepino Gold? Melóny :) ktoré si môžete vypestovať aj na balkóne

rss

Pepino Gold (Solanum muricatum) vlastne nie sú pravé melóny. Poslúžia však ako ich výborná alternatíva, a môžete si ich dopriať aj keď nemáte žiadnu záhradu.

Dôvodom k pestovaniu tejto rastlinky, známej pod obchodným názvom Pepino Gold, sú jej šťavnaté, sladké plody. Jeden plod môže mať hmotnosť aj cez pol kilogramu. Podľa niektorých gurmánov je to z hľadiska chuti cukrový melón skrížený :) s hruškou. V každom prípade, plody sú veľmi chutné a osviežujúce, s jemne korenistou vôňou. Vaše deti ich budú milovať, a vy sa k nim určite pridáte. Sto gramov dužiny obsahuje až 60 mg vitamínu C a mnoho cukru.

Pestovanie je jednoduché. Pepino potrebuje kyprú záhradnú pôdu s dostatkom humusu, pravidelné hnojenie (každé 2 týždne) a zálievku. Neznáša silne premočenú pôdu. Počas vegetačnej sezóny ho môžete vysadiť priamo do skleníka či záhrady, alebo umiestniť na chránenom, slnečnom mieste do veľkých kvetináčov (aj závesných). Rastlinka je vysoko dekoratívna, so svojimi drobnými kvietkami a veľkými, pásikavými žltými plodmi bude ozdobou vášho interiéru alebo exteriéru.

Kde kúpiť? Pepino Gold nájdete v záhradníctvach a e-shopoch predávajúcich subtropické rastliny. Môže vyrásť až na vyše 100 cm, potrebuje oporu (kolík, mriežku, ...). Vo voľnej pôde v záhrade má väčšie plody, pomerne rýchlo ho však objavia vošky a iní škodcovia. Veľmi dobre sa mu darí v priestrannom kvetináči, aj na balkóne či na slnečnej verande. Po zasadení polievajte rastlinku len jemne, kým sa zakorení. Prvý mesiac po výsadbe nehnojte. Nesmie ísť rovno z prítmia na ostré slnko, musí si privyknúť. Potom už pri dobrej zálievke znesie aj horúčavy.

V letnom období musí mať neustále vlhkú pôdu, najmä keď nasadí plody. Tie sú spočiatku zelené, rýchlo však dozrievajú do žltooranžovej farby s fialovými pruhmi. Ako hnojivo výborne poslúži skvasený slepačí trus. Hnojenie ukončite koncom júla, aby rastlinka stihla do zimy pekne vyzrieť. Pepino Gold musí prezimovať v interiéri chránenom pred mrazmi, pri teplotách od dvoch do osem stupňov Celzia. Teda skôr na chladnejšom, ale svetlom stanovisku.

Počas zimy nehnojiť, a polievať len minimálne, len toľko, aby nevyschol koreňový bal. Na jar preveďte rez (hlboko zostrihnite výhonky, aj viac ako polovicu). Množiť sa dá odrezkami, a údajne aj semienkami.

TIP: Predávať, ale aj nakupovať ovocie i zeleninu môžete cez online inzerciu

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz