
Vianoce nám už pomaly klopú na dvere a vy ešte stále nemáte napečené medovníčky? Veď čo by to boli za sviatky bez medovníčkov. Tak poďte si teda s nami spoločne upiecť vynikajúce špaldové medovníčky.
Čo budeme potrebovať na cesto?
400g hladkej špaldovej múky
120g medu
160g práškového cukru
60g tuku
2 vajcia
1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny
1 kávovú lyžičku perníkového korenia
citrónovú kôru z citróna
Na polevu budeme potrebovať:
1 bielok
140g práškového cukru, ktorý 2-krát preosejte
niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a spracujeme na hladké cesto, ktoré je najlepšie nechať oddychovať 12 hodín, najlepšie cez noc, v mikroténovom igelite, v chladničke. Na druhý deň potom stačí len cesto rozvaľkať na hrúbku približne 0,5 cm a povykrajovať medovníčky rôznych tvarov. Vykrojené medovníčky ukladajte na plech, nie moc blízko k sebe, aby sa nepolepili. Plech môže byť vymastený Cerou alebo môžete použiť aj papier na pečenie. Medovníčky stačí piecť vo vyhriatej rúre približne 7-8 minút. Po vybratí z rúry, keď sú medovníky ešte horúce, ich potrite rozšľahaným vajíčkom.
Upečené, vychladnuté medovníčky zdobíme bielkovou polevou, ktorá musí byť dobre vymiešaná, aby netiekla.
Ak chcete, aby vaše medovníčky ostali počas sviatkov chutné a mäkké, odporúčame vám, aby ste ich uchovávali v kovových nádobách, v mikroténovom sáčku, s prekrojeným jablkom. :)