Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pár trikov na úspornú záhradu

rss

Ľudia chcú mať pri svojom dome krásnu záhradku. V uponáhľanej dobe však nemáme na to čas, chuť ani peniaze. Na peknú záhradu však stačí poznať pár trikov a vaše výdavky aj práca sa znížia. Rôzne triky a návody nájdete na www.bytvpanelaku.sk.

Dostupná terasa

Terasa pred domom je prvé, čo človeka zaujme. Preto by mala byť našou vizitkou. Vydláždenie prírodným kameňom je síce pekné, ale aj veľmi drahé.

Náhradným riešením môže byť kamenná drvina, ktorá vytvorí stabilný povrch tým, že sa kamienky do seba zakliesnia. Dlažba znesie akúkoľvek záťaž a je cenovo dostupnejšia.  Kamennou drvinou si môžete vytvoriť aj rôzne farebné vzory, keďže je dostupná v rôznych farbách.  Ešte lepší priestor na relax vytvoríte vysadením rastlín po okrajoch drviny.

Okrasné dreviny

Ak chcete mať pekne rozkvitnuté kríky ale nemáte veľa financií,  vyskúšajte druhy ako budleja, zlatovka či kolvícia. Tieto druhy sú lacné, ľahko sa rozmnožujú a bujne kvitnú, takže svojimi kvetmi a farbami vám skrášlia záhradu.

Trvalky

Trvalky v záhrade sú výhodné, lebo ich netreba kupovať každoročne ako jednoročné rastlinky a teda tiež šetríme.  Vhodnými sú napríklad astra alebo rudbekia. Sú pekné a jednoducho sa rozmnožujú.   Rozmnožovanie a rast je dôležitou súčasťou rastlín, od ktorej sa odvíja cena.  Vďaka tomu napríklad cena vavrínovca alebo bieleho smreka je o dosť vyššia  ako cena zlatovky či tavoľníka.

Malé záhradníctva

Výhoda malých záhradníctiev pred veľkými je, že v malých sa nachádzahjú prevažne slovenské rastliny od slovenských dodávateľov. Oproti tomu veľké reťazce ponúkajú zahraničný tovar, veľakrát aj s rôznymi chrobákmi a škodcami. Rastliny potrebujú rôzne prostredie na pestovanie, a najviac sa im darí v prirodzených podmienkach. Na Slovensku by sme teda mali pestovať slovenské rastliny.

Voda zadarmo

Na pestovanie treba nie len pôdu, ale j vodu na zalievanie. Ideálna je dažďová voda, ktorá je zadarmo.  Dážď priamo zavlažuje pôdu a rastliny, ale je vhodné si dažďovú vodu aj zbierať do suda alebo nádob, napríklad postavením suda do rohu záhrady. V ňom zachytávate vodu, s ktorou môžete polievať za teplejších dní a ušetríte tak na zavlažovaní.  

Aby sa vám vo vode nerozmnožili komáre a voda nezozelenala, počas pekných slnečných dní ju zakrývajte vekom. 

Dažďová vodá je prevzdušnenejšia ako klasická z vodovodu alebo zo studne. Keď ju zbierate do nádob nechajte ju trochu odstáť, aby sa nasýtila kyslíkom.

Kvapková závlaha

Zavlažovanie rastlín ale aj ovocia a zeleniny na našej záhradke je nevyhnutné najmä v teplých dňoch. Aby ste zefektívnili zavlažovanie a neplytvali zbytočne vodou, použijeme kvapkovú závlahu. Vďaka nej sa voda nerozlieva po povrchu, ale po kvapkách sa dostáva až ku koreňom rastlín a stíha sa vsakovať. Pri kvapôčkovej závlahe zavlažujete s hadicou podmokom so slabým prúdom vody až ku koreňom rastlín.

Pôda

Aj pôdu si môžete získať zadarmo a nemusíte kupovať drahé substráty. Vyhraďte si miesto 2x2m a dávajte naň organický odpad a zvyšky z kuchyne rastlinného pôvodu.

Vypestujte si vlastné

Obrňte sa troškou trpezlivosti a rozmnožujte si rastlinky doma.  Na jar odoberiete odrezky z krov, ktoré máte (alebo popýtate susedov ;-) ). Odrezky z popínavým rastlín získate z ľubovoľných výhonkov (napríklad u brečtana). Odrezok z vrchnej časti potrebujete pre rozmnoženie levandule, rozchodníka alebo krušpánu.  Získané odrezky ponorte do simulátora rastu a zasaďte do zakoreňovačov alebo malých črepníčkov s vlhkou zeminou. Takto zasadené prikryte priesvitnou fóliou. Rastlinám tak vytvoríte lepšie prostredie pre zakorenenie. Takto pripravené sadeničku umiestnite na slnečné miesto, nie však na priame slnko. Fóliu pravidelne odkrývajte, aby vám zemina nezačala plesnieť.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz