-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
1. Podľa archeologických objavov bol hrach známy už na konci neolitickej doby. Niekedy okolo roku 8200 p.n.l sa pestoval na ostrove Cyprus.
2. Energetickú hodnotu má dvojnásobne vyššiu ako iná zelenina. Obsahuje vitamíny ako napr. K či C, B1 a kyselinu listovú.
3. Vďaka kombinácii horčíka a nukleových kyselín má omladzujúce účinky. Spevňuje tkanivá v pleti, čím zabraňuje jej starnutiu a tvorbe vrások. Takisto podporuje rast a kvalitu vlasov.
4. Horčík zabezpečuje dobré fungovanie nervov, vitamíny skupiny B dodávajú telu energiu a dobrú náladu. Znižuje stres a dokonca zlepšuje spánok
5. Bojuje s chorobami ako artritída, osteoporóza, bronchitída, kandidóza, Alzheimerova choroba či ochorenia obličiek.
6. Podporuje správne fungovanie srdca. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a taktiež udržiava aj stabilnú hladinu cukru v krvi.
7. Veľké množstvo vlákniny má čistiace, dokonca až detoxikačné účinky.
8. Nafukovaniu z hrášku zabránite tak, že ho pred konzumáciou namočíte do vody, ktorú potom vyleje. Okrem toho nafukovanie zmierňujú aj bylinky ako je bazalka, ligurček, tymián či majoránka.
9. Úbytok vody v sušenom hrachu spôsobuje, že obsahuje dvakrát viac minerálnych látok, no menej vitamínov. Neobsahuje už napr. vitamíny C ani K, ale vysoký obsah vitamínu B1, kyseliny listovej, horčíku či draslíku.