Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Paleo diéta – cesta k zdraviu návratom do praveku?

rss

Paleo diéta je hitom poslednej doby. V podstate však nejde o žiadnu „diétu“, ale o životný štýl inšpirovaný spôsobom života našich pravekých predkov v období paleolitu – teda v staršej dobe kamennej. Môže byť paleo diéta cestou k pevnejšiemu zdraviu?

Princípy paleo diéty

Paleo diéta vychádza z návratu k strave, na ktorú si rod Homo (Habilis, Erectus a staršie formy Sapiens) zvykol počas niekoľko miliónov rokov trvajúcej éry lovcov a zberačov. Tá skončilo až nástupom a rozvojom poľnohospodárstva, ku ktorému došlo cca pred 10 000 rokmi – teda relatívne nedávno.

Paleolitickí lovci a zberači sa živili prevažne uloveným mäsom, rybami, nazbieranými vajíčkami, doplnkovo ovocím, orechmi, vyhrabanými hľuzami. V kombinácii s aktívnym životným štýlom to bol recept na zdravú populáciu, ktorá prakticky nepoznala srdcovocievne ochorenia, obezitu, Alzheimera, diabetes 2. typu,  autoimunitné ochorenia alebo osteoporózu.

To však nie je všetko – v porovnaní s dnešnými, civilizáciou oslabenými predstaviteľmi ľudstva vynikali pravekí lovci a zberači atletickou postavou a skvelou fyzickou kondíciou. Denne prešli desiatky kilometrov, rýchly a vytrvalý beh bol často jedinou možnosťou záchrany pred predátormi alebo zárukou dobrej večere. Lovci a zberači boli neustále v pohybe, takže strava obsahujúca vysoký objem tukov a dostatok proteínov bola dokonalou energetickou odpoveďou na ich životné potreby. Pre paleolitickú stravu bol typický deficit sacharidov.

Po desiatkach tisíc (!) generácií lovcov a zberačov nastúpil rod Homo Sapiens cestu poľnohospodára (cca posledných 400 generácií). V 18. storočí prišla priemyselná revolúcia – jedným z jej dôsledkov bolo v 20. storočí spriemyselnenie výroby potravín, fastfoodová revolúcia a spohodlnenie ľudstva. Fyzická námaha vyšla z módy. Potravinárstvo sa zameralo na kvantitu, rýchlu prípravu (polotovary) a dlhú skladovateľnosť výrobkov. Výsledkom je moderné ľudstvo trpiace nadváhou, alergiami na potraviny, duševnými problémami a nekonečným spektrom civilizačných ochorení. Ľudstvo, ktoré v záujme svojho pohodlia nahradilo čerstvé, svieže potraviny ich nezdravými napodobeninami z globálnych obchodných reťazcov.

Pokračovanie v článku: Paleo diéta v praxi

Komentáre

Dom 17.10.2014, 08:47
pre záujemcov o viacej info :) tuto: http://principypracloveka.sk/newsletter/

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz