Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ovsené vločky v záhrade a domácnosti: Boj proti škodcom, hnojivo, aj prvá pomoc pri spálení slnkom

rss

Ovsené vločky sú veľmi výživným, na vlákninu bohatým jedlom, ktoré výborne chutí. Niektorí záhradkári však tvrdia, že nie sú dobré len pre naše žalúdky, ale sú vynikajúce aj pre rastlinky. Kde v záhrade sa dajú ovsené vločky využiť? Prečítajte si nasledujúce tipy.

Ovsené vločky proti škodcom

Ovsené vločky neobsahujú žiadne nebezpečné látky, napriek tomu sú škodlivé pre slimákov a slizniakov. Ak sa ich totiž tieto škodce najedia, zlepia im vnútornosti. Ak teda chcete použiť ovsené vločky ako prevenciu proti slimákom a slizniakom škodiacim vo vašej záhrade stačí, ak ich posypete v okolí pestovaných rastliniek. Nepoužívajte ich však veľa, pretože inak by po daždi mohli napučať a obaliť stonky rastlín. Priveľké množstvo môže taktiež do záhrady zbytočne prilákať hlodavce a hmyz.

Ovsené vločky ako hnojivo

Názory záhradníkov na použitie ovsených vločiek ako hnojiva sú zmiešané. Určite však neuškodí, ak ich do hnojiva trochu pridáte. Dodajú rastlinkám železo. Niektorí záhradkári tvrdia, že pridanie ovsených vločiek do pôdy, kde sú pestované plodiny stimuluje rast koreňa. Samozrejme, ak chcete použiť ovsené vločky v záhrade. Tak používajte tie tradičné, nepredvarené, neinstantné.

Jedovatý brečtan, spálenie slnkom a ovsené vločky

Zabudli ste pri práci v záhrade na opaľovací krém a spálili ste si pokožku? Alebo máte v záhrade na okrasu vysadený jedovatý brečtan, či sa vám len do nej dostal a chceli ste sa ho zbaviť, pričom ste pri práci s ním zabudli použiť rukavice? Aj v týchto prípadoch vám budú nápomocné ovsené vločky! Vložte ich za hrsť do silónkovej ponožky, zviažte a upevnite na kohútik s vodou. Následne pustite vodu a naplňte si vaňu, či vedro, kde si ponoríte postihnuté miesto. Toto vrecúško si na pokožku môžete aj priložiť aspoň na 15 minút. Ak kúpeľ uľaví, ale pretrváva bolesť, vrecúško s ovsenými vločkami si na postihnuté miesto môžete aj priložiť..

Lepkavé ruky a ovsené vločky

Ak máte lepkavé ruky zo šťavy, či inej lepivej hmoty, tak predtým, ako si ich začnete umývať vodou, nasypte si na ne ovsené vločky a pošúchajte ich v rukách. Keďže maj ovsené vločky mierne abrazívne účinky, pomôžu vám lepkavú hmotu odstrániť z rúk tým, že ju vsiaknu. Potom stačí už len ruky umyť vodou.

Zdroj obrázka: gardeningsoul.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz