Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ovplyvňuje káva rast rastlín?

rss

O kofeíne v káve môžeme doslova povedať, že hýbe svetom. Energicky stimuluje takmer celý svet no, záujem oň nemajú len všetci večne unavení. Skúmajú ho už aj zvedaví vedci. Aký vplyv má kofeín a kávová usadenina na rast rastlín?

Hnojenie rastlín

Mnoho záhradkárov pridáva kávové usadeniny priamo do pôdy. Takéto pravidelné „hnojenie“ zlepšuje kvalitu pôdy. Pri jej rozklade sa do pôdy uvoľňuje dusík, čím ju vyživuje. Znie to skvelo, no aj pri takomto hnojení si treba dávať pozor. Príliš mnoho kofeínu môže totiž na rastlinky pôsobiť opačne a zabrániť ich rastu. Lepšie je pridávať ju do nádoby s kompostom, než priamo do pôdy. V komposte sa mikroorganizmy budú môcť skôr rozložiť a neskôr po pohnojení budú mať na rastlinku lepší vplyv.

Ovplyvní kofeín rast úrody?

Aký iný účinok má kofeín okrem toho, že nás prebudí? Kávovník predstavuje doslova biologickú zbraň. Keď napríklad listy kávovníku opadnú, kofeínom kontaminujú pôdu pod nimi a zamedzia tým rastu iných rastlín. Znamená to teda, že príliš veľa kofeínu pôde skôr škodí, než prospieva.

Ako chemický stimulant kofeín stimuluje biologické procesy nie len v ľudskom tele, no aj v rastlinách. Sú to napr. procesy ako fotosyntéza či schopnosť absorbovať vodu a živiny z pôdy. Okrem toho zvyšuje pôdne pH. Práve prílišné zvýšenie kyslosti pôdy môže byť pre rastlinku toxické. Štúdie ukázali, že aj keď na začiatku kofeín podporoval stabilný rast buniek v rastline, po čase ich začal zabíjať alebo narúšať.

Kofeín ako repelent

Vedeli ste, že kofeín pomáha aj proti slimákom? Okrem nich dokáže zabiť aj larvy komárov, lišajov, motýľov a rôznych iných chrobákov. Kofeín im zabraňuje prijímať potravu, rozmnožovať sa a navyše ich akoby „oblbuje“, mení totiž aj ich správanie. Navyše je to prírodná zložka, na rozdiel od komerčných insekticídov plných chemikálií.

Možno sa čudujete ako je možné, že hmyz dokáže opeľovať kávovníky, zatiaľ čo je kofeín pre ne smrtiaci. Nektár kávových kvetov obsahuje len stopové množstvo kofeínu. Kým hmyz opeľuje tieto kvietky, dostáva od kofeínu malý šok. Nie je to však zlé. Napomáha to len hmyzu lepšie si zapamätať kvety, čo spôsobuje, že hmyz sa na kávovníky vracia častejšie a častejšie.

Používať či nepoužívať?

Povedali sme si, čo kofeín spôsobuje, no aký je teda konečný výsledok? Používať kávovú usadeninu ako hnojivo, alebo nepoužívať? Kávová usadenina nie je len čistý kofeín. A nie je to priamo kofeín, ktorý ovplyvňuje pozitívny rast rastlín. Ide hlavne o iné minerály obsiahnuté v kávovej usadenine. Presvedčiť vás môže možno fakt, že kávová usadenina obsahuje draslík. Čo je na ňom také zaujímavé? Priťahuje dážďovky. A dážďovky sú predsa prínosom pre každú záhradku. Spomínané uvoľňovanie dusíka je tiež výhodou. Aké sú teda naše rady? Kávovú usadeniu pridávajte do kompostu a nechajte ju oživiť vašu pôdu :)

Komentáre

Tomáš 24.7.2021, 17:02
Ja teda o tejto téme veľa neviem, ale ja už pijem iba kávu bez kofeínu. Býval som pil kávu s kofeínom 3x denne. Unavený som síce nebol, ale došlo to potom aj do extrémov, že som sa nemohol sústrediť a trochu som sa trepal. Teraz kupujem len kávu bez kofeínu z https://www.fairtradecentrum.sk/fair-trade-kava-bez-kofeinu/ a som spokojný.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz