Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ovocie a zelenina, ktoré by nemali chýbať v zimnom jedálničku

rss

V lete akosi automaticky siahame po ovocí a zelenine, ktorá nám dozrieva v záhradách a na poliach. V zime je to o niečo komplikovanejšie a zeleninu s ovocím až tak veľmi do našich jedál nezahŕňame. Vyskúšajte však pridať niektoré z týchto našich zimných tipov do vášho jedálnička a iste pocítite lahodnú chuť v ústach.

Červené pomaranče

Sladké a kyslé zároveň s mierne kvetinovou chuťou sú červené pomaranče darom matky prírody. Pridajte ich do nápojov, ovocných šalátov, džúsov, či smoothies.

Sladké zemiaky alias batáty

Sladké zemiaky si môžete vychutnať pečené, pražené, miesené, či pokrájané na drobné kocky alebo plátky. Batáty, ako sa často sladkým zemiakom u nás hovorí, sú plné živín a vitamínov (napr. vitamín A), ktoré v našom tele bojujú so zápalmi.

Grapefruit

Grapefruit, šťavnaté ovocie so sladkou až trpkou chuťou, je výborným zdrojom tekutín pre pitný režim. Grapefruity navyše obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je v tomto období tak veľmi potrebný.

Maslová tekvica

Namáhavé šúpanie a čistenie tejto zvláštne tvarovanej zimnej tekvice stojí za tú námahu. Je totiž výborným výberom na krémovú polievku, ktorá navyše nebude obsahovať ani žiaden tuk a kalórie. Oranžová dužina maslovej tekvice je tiež bohatá na mnohé minerály, vrátane železa, draslíka, vápnika a horčíka.

Pór

Bez debaty je pór zeleninou nielen bez kalórii, ale aj s výbornou cibuľovou chuťou. Hoci sa často pór používa najmä ako prísada do polievok a omáčok, môžete ho použiť aj ako hlavné jedlo. Stačí, ak ho potriete horčicou zmiešanou s vínnym octom, posypete nasekanými vlašskými orechmi a dáte zapiecť do rúry.

Brusnice

Tieto malé červené bobule sú plné antibakteriálnych látok, ktoré pomáhajú chrániť najmä tráviaci a močový systém. Skúste pridať čerstvé, či sušené brusnice do koláčov, omáčok, či cereálií. Výborný je aj brusnicový dip servírovaný k mäsu.

Máte aj vy nejaké zaručené typy ovocia a zeleniny, ktoré nesmú chýbať na vašom zimnom jedálničku? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom, alebo na sociálnych sieťach.

 
 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz