Už pred tisíckami rokov sa zelerové semená používali na výrobu zelerového oleja. Má naozaj výnimočné zloženie- vyznačuje sa vysokým obsahom flavonoidov (antioxidanty chrániace bunky pred poškodením); minerálov- zinok, železo, fosfor, draslík, kremík; kumarínov (pomáhajúce riediť krv) a vitamínov- A, B, C. Okrem toho obsahuje aj omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny.
Využitie zelerového oleja
Aromaterapia
Charakteristická zelerová vôňa slúžila pôvodne rastlinke ako ochrana pred plesňami a baktériami. Pokiaľ využívame zelerový olej na aromaterapiu, jeho vôňa podporuje koncentráciu, stimuluje organizmus, pôsobí proti únave, depresiám, telesne a duševne osviežuje a povzbudzuje látkovú výmenu. Tiež pomáha pri liečení nádchy, chrípky, artritídy, ako prevencia proti zápche, chorobám pečene a sleziny.
Spôsob použitia: v aromalampe nakvapkáme do nádobky s vodou 3-5 kvapiek oleja. Množstvo samozrejme závisí od veľkosti priestoru a jeho vetrateľnosti. Necháme voľne odparovať. Podľa potreby dopĺňame. Éterický olej možno použiť aj na inhalácie v saune. Vtedy ho nakvapkáme na kúsok látky, buničiny alebo papiera a necháme odparovať. Prípadne olej nakvapkáme do vody a nalejeme priamo na rozpálené kamene.
Masáž
Zelerový olej je tiež možné pridávať do masážnych preparátov. Obsahuje prírodný sodík, draslík a vodu, čím zabraňuje dehydratácii pleti. Dehydratovaná pokožka je suchá, často sa olupuje, pribúdajú vrásky. Olej zo zeleru tak osvieži pokožku a optimalizuje jej funkcie. Taktiež sa radí medzi afrodiziaká.
Repelent
Pokiaľ olej aplikujeme v lete na kožu, či oblečenie, pôsobí ako prírodný odpudzovač hmyzu.
Priama konzumácia
Pri priamej konzumácii olej podporí trávenie, zníži výskyt mikroorganizmov v tele, zničí hnilobné baktérie, môže pomôcť pri ochorení močových ciest, pri reumatických ťažkostiach ako aj pri detoxikácii organizmu, upravení krvného tlaku, riedení krvi.
Spôsob použitia: užíva sa 2- 3x denne malá kávová lyžička. V tomto prípade je jeho nevýhodou aromatickosť a veľmi horká chuť. Pre zmiernenie týchto vlastností ho môžeme nariediť iným chutnejším olejom, alebo si ho nakvapkať na malý kúsok pečiva, či chleba.
Upozornenie: Zeler je alergén a preto je potrebné dávať si pri jeho používaní pozor na jej možné prejavenie.