Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Okrasné a úžitkové kríky môžete sadiť aj v novembri

rss

November je ideálnym mesiacom na výsadbu kríkov do záhrady, alebo do živého plota. Sadenice kríkov sú v tomto termíne už pripravené na zimu, odlistené a presadenie znášajú veľmi dobre.

Výsadba kríkov v novembri

1. Ak pôda ešte nie je zamrznutá, zasaďte kríky priamo na ich plánované stanovisko.

2. Ak pôda už zamrzla, pripravte kríkom niekde na tienistom mieste záhrady dočasné stanovisko (vykopaná nehlboká jama). Korene im zasypte pieskom alebo zeminou asi 5 cm nad koreňový krček. Pekne tam prezimujú a na jar ich môžete presadiť. Tento postup je vhodný predovšetkým pre naše pôvodné kríky a dreviny. Ak ste nakúpili subtropické rastliny, riaďte sa návodom alebo sa poraďte s predajcom.

Ako sadiť kríky?

Pre väčšinu kríkov postačuje jama cca 30 x 30 cm, oplatí sa však prekopať aj viac, aby ste odhalili prípadné prekážky hlbšie v pôde (staré tehly, kamene atď.). Na prekyprené dno jamy pridajte zásobné hnojivo. Pri jarnej / letnej výsadbe je potrebná výdatná zálievka, sadí sa doslova do zemitej kaše. To pri výsadbe už zazimovaných drevín v novembri neplatí, väčšinou stačí prirodzená vlhkosť záhradnej pôdy. Korene namočte do kýbľa s vodou. Vetvičky zrežte asi na tretinu, len hlavný výhonok ponechajte o niečo dlhší. Ak má voľné korene, zastrihnite ich kvalitnými záhradníckymi nožnicami. Ak má rastlina pevný koreňový bal, nerozbaľujte ho. Do jamy vložte krík a prisypte ho pripravenou zeminou tak, aby boli najvyššie koreňové výhonky asi 4 cm pod zemou. Pôdu okolo kríku môžete jemne prišliapnuť alebo zaťažiť napr. hlinenou tehlou. Ak je okolitá pôda suchá, treba ju samozrejme poliať.

- TIP: Pri ambulantnom predaji a zásielkovej službe niekedy dochádza k dvom extrémom – rastliny majú suchý koreňový bal, alebo naopak korene sú premočené až nahnité. Vysušený koreňový (zemný) bal sa samozrejme musí dôkladne navlhčiť (v nádobe s vodou). Poškodené alebo nahnité časti koreňa odstrániť čistým rezom.

Pôdu okolo vysadených kríkov môžete prikryť netkanou textíliou a mulčovinou. Alebo postačí len zasypať lístím, ktoré vytvorí vhodné prostredie pre pôdne mikroorganizmy.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz