Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Odrody jabĺk

rss

Neskoré leto a jeseň u nás nepochybne patria jablkám, ktoré sú u nás snáď najpopulárnejším ovocím. Odrôd jabĺk je veľmi veľa (uvádza sa až viac ako 20 000), preto vám chceme predstaviť aspoň niektoré najčastejšie a najobľúbenejšie z nich.

Odroda Jonagold

Jablone odrody Jonagold vznikli krížením dvoch obľúbených druhov jabĺk: Golden delicious (sladký) a Jonathan (ostrý). Vznikla tak populárna odroda zimnej jablone s plodmi, v ktorých sa prirodzená ostrosť európskej chuti jabĺk zjemnila s medovo-sladkou chuťou. Jablone Jonagold sú vhodné najmä do nižších a stredných polôh. Odroda vyniká dobrou rodivosťou. Táto odroda dozrieva v polovici septembra až začiatkom októbra a môže sa skladovať až do apríla. Jablká Jonagold sú veľké, sýtočervené, veľmi dobrej chuti. Dužina je krehká, šťavnatá a chrumkavá. Šupka je stredne silná a dostatočne odolná na ďalšie skladovanie.

Odroda Red delicious

Farba plodov Red delicious je karmínovočervená s typickými výraznými hrbolčekmi v oblasti kalicha, ktorý sa nachádza oproti stopke. Dužina jablka je pevná, šťavnatá, chrumkavá a sladká. Plody dozrievajú koncom septembra až začiatkom októbra, konzumne v novembri. Jablká tejto odrody sú veľmi dobre skladovateľné, pričom vydržia do marca až apríla.

Odroda Braeburn

Jablká odrody Braeburn vznikli pravdepodobne náhodným krížením vo voľnej prírode na Novom Zélande. Plody sú mimoriadne odolné voči otlčeniu a oberajú sa v polovici októbra. Zelená šupka tejto odrody je prekrytá tmavooranžovou farbou. Čo sa týka chuti, tak jablká Braeburn majú sladkú, stredne šťavnatú dužinu pevnej konzistencie a krémovej farby. Plody sú dobre skladovateľné.

Odroda Granny Smith

Odrodu Granny Smith vypestovala na svojej záhrade pani Mária Anna Smithová a táto odroda po nej dostala aj meno Granny Smith, v preklade babička Smithová. Plody sú sýto zelenej farby so slabým voskovým povlakom. Oberajú sa neskoro - koncom októbra. Dužina je pevná, bielej farby a stredne šťavnatá. Chuť je kyslá, osviežujúca. Jablká sa kvôli svojej kyslosti hodia najmä na pečenie, ideálne do štrúdle. Jablká odrody Granny Smith sa aj dobre skladujú.

Odroda Idared

Odroda Idared je rozšírená po celom svete. Plody sú intenzívnej červenej farby. Dozrievajú v druhej polovici októbra. Dužina jablka je jemná, stredne šťavnatá, biela a sladko-aromatická. Jablká odrody Idared sú veľmi dobre skladovateľné. 

Odroda Golden delicious

Odroda Golden delicious vznikla náhodným krížením a v súčasnosti sa zaraďuje medzi najrozšírenejšie odrody na svete. Farba plodu je zelená, pri väčšej zrelosti žltá, niekedy s jemne naružovelou kožou. Jablká sú šťavnaté, krehké, sladké a jemne aromatické. Plody sa oberajú v septembri a sú vhodné najmä na priamu konzumáciu,

Odroda Gala

Plody odrody Gala sú stredne veľké. Jablká sa líšia farbou, nakoľko existuje viacero farebných mutácií tejto odrody. Dužina je chrumkavá, aromatická, sladká a šťavnatá. Odroda patrí medzi skoré, dozrieva koncom augusta. Jablká Gala sú vhodné na odšťavenie, pečenie a sušenie.

Odroda Fuji

Odroda jabĺk Fuji bola, ako napovedá aj jej názov, vyšľachtená v Japonsku. Plody sú guľaté a typicky veľké až veľmi veľké. Zároveň jablká Fuji vynikajú dlhou trvanlivosťou. Šupka je žltoružová s červeným dyhovaním. Plody Fuji sú veľmi sladké a chrumkavé. Fuji je vhodné na priamu konzumáciu.

Ktorú odrodu máte najradšej a prečo? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz