Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Odovzdajte použitý kuchynský olej na Slovnafte

rss

Vyprážate často alebo len sem-tam? Čo robíte s olejom, ktorý vám zostane? Vylievate ho do výlevky? To nie je správne riešenie. Dajte oleju druhú šancu. Ochránite prírodu a my vás odmeníme. 

Použitý kuchynský olej nemal na Slovensku dlhé roky praktické využitie. Zvyčajne končil vo výlevke a znečisťoval kanalizáciu. Na olejové vrstvy sa zachytávali zvyšky potravín a ich zápach lákal hlodavcov. No aj použitý kuchynský olej sa môže ešte využiť. Dnes sa zbiera, recykluje a po spracovaní ďalej používa ako biopalivová zložka do motorovej nafty.

Zatiaľ čo reštaurácie a jedálne separujú olej zo zákona, domácnosti doteraz veľa možností nemali. Jednu ponúka spoločnosť Slovnaft, ktorá na svojich čerpacích staniciach spustila zber použitého kuchynského oleja.

Aký olej je vhodný

Na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej – po vyprážaní z fritéz, ale aj olej, ktorý slúžil ako nálev potravín – rýb, zeleniny či syra. Dôležité je zbierať čistý olej, bez zvyškov potravín a vody. Najlepšie je ho zliať cez sitko do čistej a suchej PET fľaše alebo originálneho obalu. Nazbieraný olej následne môžete odovzdať obsluhe na niektorej z 88 čerpacích staníc Slovnaft. Ich zoznam nájdete na www.slovnaftludom.sk

Z odpadu palivo

Ak prinesiete použitý kuchynský olej na čerpaciu stanicu Slovnaft, chránite prírodu hneď na dvakrát. Takto odovzdaný olej následne putuje do partnerskej spoločnosti Meroco, ktorá ho spracuje na biopalivovú zložku. Jej pridanie do motorovej nafty znižuje emisie skleníkových plynov o viac ako polovicu. Aj kvapka oleja sa preto ráta. Z jedného litra kuchynského oleja sa vyrobí až 0,9 litra biopalivovej zložky.

Odmena bodmi aj dobrým pocitom

Za každý deciliter použitého kuchynského oleja, ktorý prinesiete na čerpaciu stanicu Slovnaft, dostanete extra body vo vernostnom programe BONUS klub. Tie si môžete premeniť na odmeny podľa vlastného výberu. Navyše, ušetríte si náklady na čistenie kanalizácie a získate dobrý pocit. Tak smelo do toho!

Pre viac informácií klikajte TU.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz