Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Od histórie cez anatómiu až po odrody špenátu

rss

Špenát (lat. Spinacea oleracea) je rod rastlín z čeľade láskavcovitých. Je to jednoročná rastlina.

Z Perzie do Európy

Jeho pôvodnou domovinou bola juhozápadná Ázia, presnejšie Perzia. Cez Sýriu a Arábiu sa dostal až do severnej Afriky a odtiaľ okolo roku 1100 do Španielska, odkiaľ sa rozšíril do celej Európy približne v 14.storočí. Prvé recepty, v ktorých sa používa špenát, sú zachované v kuchárskej knihe z roku 1390.

Od koreňa k semenu

Koreň je kolovitý alebo rozkonárený. Listy majú krátke, stredné až dlhé stopky. Postavenie stopiek môže byť vzpriamené, polovzpriamené alebo horizontálne. Listy majú okrúhly, elipsovitý alebo vajcovitý tvar. Kvetná stonka je až 30 cm vysoká. Kvety sú nenápadné biele, alebo zelené. Semená sú ostrohranné nažky.

Špenát je dvojdomá rastlina. Pomer samčích a samičích jedincov závisí od odrody. Samčie rastliny si rýchlo vyvinú kvetný stvol, samičie naopak vykvitajú o dosť neskôr. V súčasnosti sú vyšľachtené už aj jednodomé odrody. Tie majú obe pohlavia a samičí typ rastu, takže kvitnú neskôr a je z nich možné oberať listy dlhšie. Opeľuje sa vetrom. Vegetačná doba špenátu je veľmi krátka. Stačí mu len 7-8 týždňov, preto sa pestuje ako predkultúra, alebo následná kultúra.

Špenát je dobrým zeleným hnojivom, aj čistiacou rastlinou, ktorá nie je príbuzná s väčšinou ostatných plodín a navyše obohacuje pôdu. Pestovaním špenátu v pôde vznikajú vláknité látky, ktoré zlepšujú jej štruktúru. Takto je to rastlina prospešná pre mnoho plodín.

Známe odrody

Špenát siaty Matador- je to nehybridná odroda špenátu na celoročné pestovanie. Má tmavé, stredne veľké polovzpriamené listy určené na spracovanie v čerstvom stave a na zmrazenie. Dobre prezimuje a je vhodný aj na mechanizovaný zber. Na jar vysievame na zber v júni a v septembri na zber v nasledujúcom roku.

Špenát siaty Tornado F1- je tmavozelená odroda špenátu, ktorá rýchlo rastie. Výsev je možný na jar (od apríla do júna). Je možný aj jesenný výsev (od septembra do októbra).

Špenát siaty kapustový Monnopa- je stredne skorá odroda vhodná aj na jesennú výsadbu. Ide o mrazuvzdorný špenát, preto je vhodná aj jesenná výsadba. Má tmavozelenú farbu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz