Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Obľúbený mak: obsahuje viac vápniku ako mlieko, navyše upokojuje

rss

„Vy dávate mak malým deťom? Ste normálni?“ reaguje väčšina cudzincov na slovenský zvyk jesť mak. Vo svete je vnímaný negatívne. Totiž ópium, ktoré sa z neho získava, je vysoko návyková látka. Využíva sa na výrobu liekov proti bolesti, sedatív či narkotík. Práve kvôli ópiu je pestovanie maku v mnohých krajinách na svete zakázané. Svet však nevie, o čo bez maku prichádza.

Chýba vám vápnik? Zabudnite na mlieko

V 100 g maku sa nachádza až 1400 mg vápniku. Pre predstavu: je to trikrát viac než obsahujú syry a až dvanásťkrát viac než mlieko. Ak teda trpíte nedostatkom vápniku, mak vám určite pomôže. Vápnik sa stará hlavne o zdravé vlasy, nechty a zuby. A aj keď makové zuby zdravo nevyzerajú, verte, že zubného kazu sa vďaka jeho častej konzumácii určite nebudete musieť báť.

Najväčším „plus“ pre vápnik je však to, že sa nám stará o zdravé kosti. Je skvelou prevenciou aj pred osteoporózou. Dodáva nám silu a energiu.

Ďalšie pozitívne látky, ktoré v maku nájdeme, sú napríklad železo, horčík, vitamín E či kyselina linolová. Mak vďaka nim získava ukľudňujúce účinky. Dokáže zmierniť napätie svalov aj nervov. Upokojuje, zlepšuje pamäť a tlmí bolesti hlavy.

Makový olej

Makový olej pôsobí ešte upokojujúcejšie, než samotný mak. Jeho vôňa pomáha pri strese, depresiách, či problémoch so spánkom. Pridáva sa aj do rôznych masážnych a aromatických zmesí, pretože má schopnosť uvoľniť svalstvo.

Okrem upokojujúcich účinkov má olej aj kozmetické výhody. Lieči ekzémy, zápaly a vyživuje pokožku. Pomáha aj pri lupienke.

Typické detské jedlo

Mak je vnímaný väčšinou ako pochutina pre tých najmenších, keďže sa využíva najmä v sladkej kuchyni. Makové buchty, šúľance či rezance, to všetko naše deti milujú. Dopriať by si ho ale mali aj dospelí. Ak si ráno robievate horúce obilninové kaše, určite na vrch pridajte aj trošku maku.

Chutné je aj makové mlieko. Stačí nechať 100 g maku 8 hodín močiť v litri vody, potom rozmixovať a precediť. Pomáha hlavne pri prekyslení organizmu. Spotrebovať by sa malo čo najskôr po rozmixovaní.

Komentáre

Martin 27.11.2016, 11:54
neviem si predstaviť,že by som mal denne konzumovať pol kg maku.Vypiť 1l mlieka však nemám problém

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz