Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Novým ovčiarskym psom v Írsku sa stal lietajúci drón

rss

"Nešteká, nehryzie, nemusíte ho kŕmiť - to sú tri výhody používania drónu ako ovčiarskeho psa," hovorí Paul Brennan. Hoci bordérska kólia, známa ako jeden z najlepších ovčiakov na svete, je oveľa milšia, nedokáže lietať a tak podať farmárovi kompletný obraz ovčieho stáda z výšky ako drón.

Novodobé technológie

O drónoch sa, rovnako ako o ďalších nových technológiách, hovorí, že zmenia naše životy. Doteraz však nebolo vidieť veľa ich naozaj praktických využití, okrem natáčania svadieb, prípadne záberov z vojenských zón. Zdá sa však, že poľnohospodári v Írsku mu našli skutočne zaujímavé využitie v reálnom svete.

Dvaja bratia z Írska, Paul a Declan Brennanovci, si kúpili Yuneec Q500, malý štvorrotorový drón s diaľkovým ovládaním vybavený kamerou s vysokým rozlíšením najprv len pre zábavu. Chceli si ním zalietať ponad svoju farmu a pozrieť si ju z oblakov. Ako s ním zaleteli nad svoje stádo oviec, zistili, že ho môžu využiť aj inak.

Drón ako ovčiarsky pes

Keď drón letel ponad stádo ich oviec, všimli si, že ovce mu venujú pozornosť. Báli sa jeho zvuku a tak sa ním nechali zahnať. Možno to trvalo o niečo dlhšie, ako s ovčiarskym psom, ale bolo to efektívne. Pozícia drónu nad stádom im zase dávala skvelý výhľad a ubezpečovala ich, že žiadne ovce sa nevyskytovali mimo cesty. Najväčšou výhodou, samozrejme, bolo to, že všetko robili na diaľku.

Nevýhody drónov

Dróny majú aj určité veľké mínusy. Sú veľmi drahé a ich batéria má zatiaľ len veľmi krátku životnosť (cca 25 minút letu). Hoci bratia spočiatku dúfali, že časom sa tieto funkcie drónov vylepšia a budú môcť touto technológiou úplne nahradiť svojho ovčiarskeho psa, časom zistili, že to asi až také jednoduché nebude. Drón dokáže ovce zaháňať len dovtedy, kým si nezvyknú na jeho zvuk a neprestanú sa ho báť. Ale ktovie, možno vývojári nejako odstránia aj tento nedostatok.

Upozornenie na záver

Ak máte drón a chcete ho využiť na svojej farme, či okolo hospodárkych zvierat, buďte opatrní. Mnohé zvieratá, najmä kone, sa ho boja a môžu sa splašiť. To by mohlo viesť k nešťastiu, či k zraneniu zvieraťa alebo farmára.

Mnohé inšpiratívne príbehy a vylepšenia môžete nájsť aj v životných príbehoch súťažiacich a víťazov našej súťaže o NAJobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017. Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz