Nesprávne kombinácie potravín vám dokážu poriadne skomplikovať trávenie a prispievajú k spusteniu nebezpečných hnilobných procesov. Ak máte problémy s trávením, nadúvaním alebo fyzickou či duševnou výkonnosťou, skúste eliminovať zo svojho jedálnička niektoré (neraz obľúbené) kombinácie potravín.
Vajíčka
Obľúbená kombinácia vajíčka + mäso (napr. šunka či klobása) je pre správne trávenie mimoriadne nevhodná. Vajíčka by sa vo vašom žalúdku nemali stretnúť :) ani s rybou, mliekom a mliečnymi výrobkami (vrátane syrov, jogurtov), ovocím, melónmi či fazuľou.
Obilniny
Krajec chlebíka natretý medom? Veľmi chybná kombinácia škodiaca dobrému tráveniu. S obilninami nekombinujte ani ovocie či melóny.
Mäso
Mäso dokáže nabúrať vaše trávenie, ak ho skombinujete s čerstvým ovocím, mliekom a mliečnymi výrobkami, vajíčkami, medom či octom. Trávenie mäsa robí problémy aj v kombinácii s fazuľou. Tiež sa neodporúča mäsové jedlá zapiť horúcim nápojom.
Fazuľa
Fazuľa sa v žalúdku neznáša s čerstvým ovocím, mliekom a mliečnymi výrobkami, mäsom, rybou ani vajíčkami.
Ovocie
Čerstvé ovocie robí pri trávení problémy v kombinácii s akoukoľvek inou potravinou, od fazule cez vajíčka a mäso až po obilniny. Kyslé ovocie, ale aj banány sa mimoriadne nehodia k mlieku a mliečnym produktom. Zavárané alebo inak spracované ovocie je pre rôzne kombinácie podstatne vhodnejšie (napríklad ako príloha).
Zemiaky
Kombinácia zemiaky + mlieko alebo zemiaky + uhorky sa neodporúča. Takisto sa k zemiakom nehodia ani mliečne výrobky (syry, jogurty atď.).
Melóny
Melóny sa nesmú kombinovať so žiadnymi inými potravinami, inak dôjde k narušeniu správneho trávenia.
Mlieko
Mlieko sa neodporúča kombinovať s mliečnymi výrobkami (čo by azda ani nikomu nechutilo), ale ani s “obyčajným” kvaseným pečivom, rybami a mäsom, reďkovkami, čerešňami, višňami a kyslým ovocím. Zvlášť zlá (z hľadiska trávenia) je obľúbená kombinácia mlieko + banány!
Uhorky
Uhorky nikdy nekombinujte s paradajkami, zemiakmi alebo s baklažánom.
Na záver
Ak si kladiete otázku, kto by už len kombinoval mlieko s rybou :) alebo ovocie s vajíčkami, situácia je trocha zložitejšia. Ide najmä o pauzy medzi týmito potravinami, ktoré by sa z hľadiska nenarušenia tráviaceho procesu mali dodržiavať. Dĺžka pauzy medzi dvoma jedlami by mala byť približne tri hodiny. Ak si teda doprajete o 12.00. dobrý obed, počkajte s konzumáciou melónu tri hodiny — inak sa melón vo vašom žalúdku môže stretnúť napríklad s ešte nestrávenými zemiakmi z vášho obeda, a trávenie sa naruší.
(Spracované podľa stravovacích pravidiel ájurvédy)