Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nezabúdajte na pitný režim v zime

rss

O letnom pitnom režime nájdete v lete vždy veľa článkov a rád, ako ho správne dodržiavať. No na pitný režim netreba zabúdať ani počas jesenných a zimných mesiacov. To, že sa pocit smädu nedostavuje tak často alebo nás nezalieva pot, ako počas horúcich letných dní neznamená, že naše telo potrebuje menej tekutín. V zime je náš imunitný systém vystavený záťaži a dennodenne sa stretáva s rôznymi vírusmi a baktériami. Okrem toho tiež musí bojovať s teplotnými rozdielmi.

Ako by teda mal vyzerať pitný režim v zime? Naše telo denne spotrebuje 2,5 l vody, a aby náš organizmus vždy správne fungoval, je potrebné, aby sme pravidelne aj v zimnom období dopĺňali tekutiny.

Základom pitného režimu je čistá voda, najlepšie pramenitá alebo prírodná minerálna voda. Podľa MUDr. Halčákovej sú ideálne vody s mineralizáciou 150-400 mg/l. Aj zime by sme mali denne vypiť aspoň 2,5 - 3 litre tekutín. Nedostatok tekutín sa môže prejaviť vo forme únavy, bolesti hlavy, malátnosti a podobne.

Snažte sa o pestré rozloženie tekutín. Vodu môžete striedať s ovocnými alebo zeleninovými šťavami, s nesladenými bylinkovými alebo ovocnými čajmi, alebo tiež so slabým čiernym a zeleným čajom. Radi si však určite doprajete aj šálku kávy alebo silného čierneho čaju, no tieto nápoje by ste do pitného režimu rozhodne započítavať nemali, pretože organizmus odvodňujú, ako v zime tak aj v lete. Do pitného režimu tiež nezapočítavajte ani alkoholové nápoje, ktoré nás síce v prvom momente, v tomto zimnom období zahrejú, ale potom sa nám pôsobením alkoholu roztiahnu cievy, a my namiesto uchovávania tepla, teplo strácame. Tiež do pitného režimu nepatrí ani mlieko a kakao.

V prípade, ak športujete alebo sa často zdržiavate v teplých miestnostiach, či ste často vystavení stresovým situáciám, odporúčame vám, pite určite viac tekutín. Tiež prechody z tepla do chladu alebo dlhší pobyt v chladnom prostredí, si vyžaduje dostatočný príjem tekutín.

Počas dňa je potrebné piť priebežne, nie nárazovo a hlavne skôr, ako sa dostaví pocit smädu. Náš organizmus dokáže tekutiny najlepšie spracovať do 14:00 hodiny, preto by sme dovtedy mali vypiť prevažnú časť tekutín. Najlepšie je, ak svoj deň začnete s pohárom vody nalačno a posledný pohár si doprajete pred spaním. Ako sme vám už minule odporúčali, nie je vhodné piť tesne pred jedlom, počas jedla a ani tesne po dojedení.

Hoci vás to láka, počas tohto obdobia, piť najmä horúce nápoje, nepreháňajte to s nimi, pretože organizmus si musí nápoj upraviť na vhodnú teplotu. Preto je ideálne, ak budete prijímať nápoje v izbovej alebo telesnej teplote. Okrem toho vyššia teplota nápoja vám dokáže poškodiť sliznicu, takže radšej opatrne.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz