Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nezabúdajte na olivy (a panenský olivový olej)

rss

Olivy sa často uvádzajú v zoznamoch najzdravších potravín. Napriek tomu ich na stoloch slovenských domácností nájdete málokedy, a panenský olivový olej mnohí Slováci nikdy neochutnali. Prečo sú olivy také dôležité pre naše zdravie?

Zrelé čierne olivy obsahujú vitamíny A, B, C, F a dokonca vitamín E, známy ako účinný antioxidant eliminujúci v našom organizme tzv. voľné radikály. Významný je tiež obsah minerálnych látok v olivách – draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, síra, vápnik a v neposlednom rade železo. Potešia aj esenciálne kyseliny a vláknina.

Pozitívne účinky konzumácie olív sú po tisícročia známe v stredomorskej gastronómii – podporujú chuť do jedla a zlepšujú trávenie, činnosť žlčníka aj pečene. Dodávajú dostatok energie fyzicky aktívnym, ale aj vyčerpaným a zoslabnutým ľuďom. Treba si dať pozor na to, že olivy môžu trocha preháňať.

Panenský olivový olej je azda najznámejší produkt z olív a našťastie si zachováva skvelé vlastnosti olivových plodov (vrátane obsahu vitamínu E atď.). Už samotný názov „panenský olivový olej“ by mal byť zárukou kvality – je totiž určený výhradne pre olivový olej z prvého lisovania za studena. Takýto olej má najvyššie nutričné hodnoty a zároveň minimálny obsah kyselín.

Panenský olivový olej:

- má protizápalové účinky,

- prospieva srdcovocievnej sústave a znižuje cholesterol,

- slúži ako prevencia pred črevnými problémami,

- pomáha vyrovnávať hladinu tuku v krvi a vylučovať žlčníkové kamienky,

Pre svoje jedinečné vlastnosti sa panenský olivový olej odporúča na tepelnú prípravu jedál, do studenej kuchyne, ale aj na priamu konzumáciu „len tak“ za lyžičku kvalitného surového oleja denne. Všeobecne možno povedať, že najkvalitnejší olivový olej sa vyrába v Taliansku.

Nie je olivový olej ako olivový olej:

- extra panenský (extra virgin) je najkvalitnejší olivový olej z prvotriednych olív ideálny pre konzumáciu za surova, do studenej kuchyne (šaláty a pod.),

- panenský (virgin) olivový olej sa takisto lisuje za studena, používajú sa však aj menej kvalitné (ale plnohodnotne konzumné a zdravé) olivy,

- „obyčajný“ olivový olej (teda nie panenský) je menej hodnotný z dôvodu nižšej kvality materiálu (často šupky a odpad z lisovania panenského oleja) a technologických postupov (rafinovanie, použitie chemických rozpúšťadiel atď.),

- potravinové škandály sa žiaľ nevyhli ani olivovému oleju – napríklad v roku 2012 sa pri testoch českého časopisu dTest zo 17 vzoriek extra panenského olivového oleja preukázala prítomnosť rôznych pesticídov (v 3 prípadoch dokonca zakázaný insekticíd DDT!) až v 15 prípadoch.

Používate v kuchyni olivový olej? Aké s ním máte skúsenosti? Napíšte do komentárov :)

 

TIP: Vyskúšajte aj slovenský ľanový, makový alebo tekvicový olej vo výbornej kvalite. 

http://www.poctivepotraviny.sk/novosad-marcel

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz