Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Neviete čo s medovkou? Využite naše tipy!

rss

Máte veľa medovky a ešte stále neviete, čo s ňou? Skúsime vám pomôcť. Na nasledujúcich riadkoch vám prinesieme zopár tipov, ako je možné medovku upotrebiť v prípade, že už máte nasušené kvantá medovky na čaj v zimnom období a aj tak vám jej stále množstvo zostáva.

Osviežujúca limonáda

Počas horúcich letných dní dobre padne osviežujúca limonáda, tak prečo nevyskúšať aj niečo z medovky? Medovku nadrobno nakrájame. Do veľkého krčahu vyžmýkame 2 citróny (alebo viac, či menej, podľa chuti), pridáme medovku a trošku agáva sirupu. Zalejeme minerálkou. Podávať môžeme ozdobené medovkovým listom.

Ľadové kocky

Čerstvú medovku nahrubo nakrájame. Spolu s vodou jemne ručným mixérom rozmixujeme- nie však na kašu, len na jemnejšie kúsočky. Potom vlejeme do formičiek na ľad a dáme zamraziť. Môžeme podávať s akýmkoľvek nápojom.

PS: K medovke môžeme pridať aj mätu v pomere 1:1.

Sirup

Dva litre vody prevaríme a necháme vychladnúť. Pridáme 100g kyseliny citrónovej (nie citrodeko) a pridáme medovku- čo najviac, aby bol sirup chutný. Necháme odležať na 24 hodín. Po vylúhovaní medovku vyžmýkame a precedíme. Pridáme 2kg kryštálového cukru a varíme. Horúci sirup lejeme do fliaš a necháme pod dekou do druhého dňa vychladnúť. Dávka je na dva litre vody, ale pokiaľ máte veľa medovky, môže sa dávka aj zdvoj- či strojnásobiť.

PS: Chuť sirupu bude iná, ak k variacej sa vode pridáme kúsok celej škorice. Vtedy predtým, ako sirup naplníme do fliaš pridáme aj šťavu zo štyroch limetiek/citrónov.

Marináda na kuracie prsia

V lete nás často pekné počasie „vyženie“ von, kde pripravujeme aj jedlo, najmä grilujeme, tak prečo si nepripraviť trošku netradičnejšiu marinádu? Dvadsať nadrobno nakrájaných lístkov čerstvej medovky zmiešame s troma strúčikmi pretlačeného, alebo tiež nadrobno nakrájaného cesnaku, pridáme trochu soli, olivového oleja a dižónskej horčice.

Bylinkový ocot

Bylinkový ocot budete mať po ruke aj vtedy, keď sezóna byliniek skončí a bude o ne núdza. Do čistej fľaše s hrubším hrdlom vsypeme asi hrsť čerstvej vňate medovky. Množstvo medovky závisí od toho, ako výraznú chuť chcete dosiahnuť. čím výraznejšiu, tým dáme samozrejme viac byliniek. Listy môžeme aj pokrájať, aby sa z nich lepšie uvoľnila aróma. Zalejeme octom, ale nie tým, 8% liehovým octom, ktorý je možné u nás bežne kúpiť. Vhodnejší je vínny ocot (biely alebo červený), prípadne, a ten je asi najvhodnejší, jablčný. Potom fľašu poriadne uzavrieme a zhruba na tri týždne uložíme na teplé miesto. Každý deň fľašu dôkladne pretrepeme. Potom ocot ochutnáme a ovoniame. Ak splní vaše predstavy, tak ho precedíme cez plátno alebo plastové sitko, nalejeme do fľaše a uzavrieme. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste, kde vydrží aj niekoľko mesiacov. V prípade, ak by sa vám jeho chuť zdala prisilná, môžete ho zriediť buď neochuteným octom alebo vodou.

TIP: Na prípravu octu môžeme použiť aj iné bylinky, napr. rozmarín, medovku, bazalku, estragón, kôpor, tymian, pažítku, petržlenovú a zelerovú vňať, ale aj cesnak, cibuľu, feferónky a podobne. Pridať môžeme aj pár guličiek korenia, či horčičných semienok. Dokonca môžeme bylinky ľubovoľne kombinovať. Získame tak pestré chute podľa svojich predstáv, ktoré potom môžeme využiť na prípravu dresingov do šalátov, na ochutenie omáčok, polievok a podobne.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz