Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nenechajte sa oslabiť kašľom

rss

Staré a overené. Možno ste už o nich počuli, no nikdy nie je na škodu pripomenúť si ich. A to hlavne v tomto chladnom období, kedy na nás choroby a kašeľ útočia viac, ako v iných ročných obdobiach.

Skočte k babke bylinkárke

Aj pri kašli sa ukazuje, že častokrát ten najlepší liek nájdeme v prírode. Platí to hlavne vtedy, ak kašeľ podchytíte už na začiatku. Ako prvú pomoc môžete využiť rôzne bylinky. Na suchý kašeľ najlepšie zaberá čaj alebo odvar z podbeľu. Na vykašliavanie, chronické zápaly priedušiek či napríklad aj astmu je zázrakom skorocel. Ten, podobne ako aj repík, chráni sliznice horných dýchacích ciest. Skorocel a repík sú spomedzi všetkých bylín na rozpustenie a uvoľnenie hlienov najúčinnejšie a zároveň pôsobia protizápalovo. Vykašliavanie podporuje aj baza čierna a medzi rastlinky účinné pri liečbe kašľu zaraďujeme aj tymian, medovku, aníz, bazalku, lipu, fenikel a dokonca aj majoránku. Čaje alebo odvary z nich pite podľa potreby niekoľkokrát denne. Najúčinnejšie bude, ak si z týchto byliniek namiešate vlastnú zmes. Miešať môžete aj podľa chuti, aby ste čaje nepili len z núdze, ale si ich naozaj vychutnali.

Ako prežiť noc?

Silnejší ako obyčajný bylinkový čaj je silný odvar. Zmes byliniek večer zalejte teplou vodou a lúhujte celú noc. Ráno zmes nechajte zovrieť, bylinky polúhujte ešte niekoľko minút, odvar nakoniec zlejte a popíjajte celý deň. Ako si však pomôcť až do rána, pokým sa tento silný odvar vylúhuje? Pri silnom kašli a chorobe je dôležité veľa piť. Nielenže sa budete viac potiť, no bude sa vám aj lepšie vykašliavať. Vzduch v miestnosti zvlhčujte a na noc si hrdlo a hrudník natrite bravčovou masťou a zabaľte do šatky. Možno to znie zvláštne, no skutočne to pomáha! Ak si navyše ľahnete na vyšší vankúš, uvoľnia sa vám dýchacie cesty a bude sa vám ľahšie spať.

Zázračná cibuľa

Cibuľa má antibiotické účinky, je bohatá na železo, vápnik, kyselinu listovú a mnoho vitamínov – hlavne A, B, C a D. S chorobami vie teda zabojovať veľmi účinne. Najjednoduchším cibuľovým receptom proti kašľu je cibuľový čaj. Cibuľu nakrájajte, zalejte vriacou vodou a po pár minútach lúhovania ho môžete dochutiť medom. Účinnejší čaj vznikne skombinovaním s niektorou z vyššie spomínaných byliniek, napríklad feniklom a majoránom. Polovicu cibule v celosti povarte s lyžicou feniklu. Po desiatich minútach pridajte lyžicu majoránky a varte ďalších päť minút. Pre ešte silnejšie účinky môžete pridať aj iné zo spomínaných byliniek, poprípade podľa chuti bylinky zmeniť. Ak vám cibuľový čaj „nereže“, skúste sirup. Cibuľu len nakrájajte a zalejte medom. Cibuľa pustí šťavu a vytvorí sladký sirup, ktorý vôbec nechutí tak zle, ako si mnohí myslia. Užívajte jednu lyžičku každých pár hodín. Taký istý sirup môžete urobiť aj z cesnaku, ten však nekrájajte, ale pretlačte alebo nožíkom podrvte. Pri silnejšej chorobe si vytvorte sirup s citrónom. Do zaváraninového pohára uložte plátok citróna, na to krúžok cibule a prelejte dvomi lyžicami medu. Takýto postup opakujte, až kým nebude pohár plný. Do dvoch až troch hodín bude šťava hotová, dávkujte ju podobne ako predošlý cibuľový sirup. Keď vám začne zaberať, dávky znižujte.

Príroda dokáže pomôcť v mnohých prípadoch. Aké sú vaše účinné prírodné lieky na kašeľ? 

 

Foto: zdroj internet

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz