Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nedá sa to vyprať? Poradíme vám!

rss

Škvrny na oblečení potrápili už nejedného z nás. Na trhu máme kopec čistiacich prostriedkov, ktoré nám vyčistia už takmer všetko, no predsa sa nám občas stane, že škvrna nie a nie zmiznúť. Prinášame vám teda pár ľudových rád podľa knihy Babičkine dobré rady od Nicolasa Priou, ako si s rôznymi škvrnami poradiť.

Mastné

Všetky zvyšky mastných škvŕn vyčistíte tak, že najprv navlhčíte škvrnu do trošky zriedeného čpavku. Potom na ňu položte pijak (ak ho nezoženiete, môžete použiť aj servítku) a na to odličovacím tampónom naneste trošku trichlóretylénu. Celé to prepudrujte práškovým púdrom, nechajte niekoľko minút pôsobiť , papier či servítku odstráňte a látku klasicky vyperte. Takýmto spôsobom si vytvoríte doma menšiu chemickú čistiareň J Na menej „náročné“ škvrny by mala stačiť aj troška saponátu, ktorý použijete miesto  agresívnych čistiacich prostriedkov. Iba ním potrite škvrnku a dajte prať.

Od „maľovačiek“

Ženám sa často stáva, že si časť svojho obľúbeného oblečenia zašpinia práve líčidlami. Škvrnky od rúžu, púdru či make-upu najlepšie vyčistíte tak, že ich postriekate lakom na vlasy a potom oblečenie normálne vyperiete.

Kvapnutá káva

Znie to možno trošku bizarne, no na kávu pomáha vaječný žĺtok. Dajte ho do fľašky, kde ho pretrepete s troškou teplej vody a potom ho aplikujte na škvrnu tak, že hrdlo fľaše priložíte na škvrnku a otočíte. Ak sa vám s tým nechce prplať, malo by postačiť škvrnku potrieť troškou žĺtka. Potom, samozrejme, klasicky látku vyperte.

Krv či ovocná šťava

Na krv pomáha aspirínový „roztok“. Stačí tabletku aspirínu rozpustiť vo vode, naliať na škvrnu a vydrhnúť. Potom látku vyprať a krv by mala zmiznúť. Na fľaky od ovocia pomáha citrón. Kým špinavú bielizeň operiete, pokvapkajte škvrnku citrónovou šťavou. Oblečenie sa tak oveľa ľahšie vyperie.

Od živice

Živica na oblečení zaschýna a potom sa s ňou už nedá nič robiť. Zachrániť odev si môžete tak, že špinavé miesto vydrhnete handričkou namočenou v terpentíne (živica, ktorá sa používa ako riedidlo). Potom škvrnu namydlite, opláchnite a látku vyperte.

Zákerný motorový olej

Olej po vypratí z oblečenia zmizne, ak ho najprv vydrhnete niečím mastným, napríklad maslom. Potom škvrnu postriekajte terpentínom a vyperte ručne v mydlovej vode. Ak škvrna nemizne, opakujte tento postup viackrát.

Plesnivé oblečenie už nemusíte vyhadzovať!

Občas sa môže stať, že naše oblečenie splesnie. Či už ste nechali oblečenie dlho vo vlhkých škatuliach,  alebo sa vám pleseň dostala až do skrine, nemusíte oblečenie nutne vyhadzovať. Namočte handričku alebo špongiu v saponáte, vydrhnite, opláchnite octovou vodou a vyperte. Namiesto saponátu pomáha aj jedlá soľ. Stačí si ňou špongiu napustiť, vydrhnúť a takisto opláchnuť v octovej vode a vyprať.

Popísané vrecká

Popísané oblečenie od atramentu vyčistíte tak, že na špinavé miesta nalejete mlieko a budete látku o seba trieť, kým špiny nezmiznú.

Nakoniec naše časté veľké trápenie, žuvačka! Prilepenú žuvačku najľahšie odstránite tak, že si pod látku položíte podložku a na žuvačku poprikladáte na niekoľko minút ľad, až kým nestvrdne. Potom ju jednoducho odlúpnete  J Špiny by vám už viac nemali robiť problém! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz