Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Nechtík lekársky – bylinné antibiotikum

rss

Je to jednoročná rastlina, ktorá bola veľmi obľúbená už v stredoveku, ako okrasná rastlina. Na niekoľko storočí žiaľ upadla do zabudnutia, ale dnes je opäť na výslní. Pre jej liečivé účinky je veľmi obľúbená a pestuje sa dokonca aj v Sýrii a v Egypte. Egypťania nechtík dokonca používali ako omladzujúci prostriedok, možno aj preto boli ženy starého Egypta tak krásne. Hindovia si nechtíkom dokonca vyzdobovali svoje chrámové oltáre.

Medzi našimi domácimi liečivými bylinkami, zastáva veľmi významné miesto.

Využiteľné časti

V ľudovom liečiteľstve sa používa celá rastlina s kvetmi, stonkou a listami. Zber sa odporúča vykonávať ručne za jasného slnečného počasia, keď nechtík má najväčšiu liečivú silu. Pri zbere dajte prednosť najmä tmavším, oranžovým, plnorozkvitnutým kvetom, pred svetlými. Kvetné úbory môžeme zbierať od mája do neskorej jesene. Pozbierané časti potom sušíme v tieni a na dobre vetraných miestach, pri teplote do 35 °C. V prípade, ak pozbierané časti plánujete sušiť umelým spôsobom, tak teplota nesmie presiahnuť 60°C. Po vysušení časti uskladňujeme na suchom mieste, aby sa neznížila ich účinnosť. Na uskladnenie môžete použiť napríklad plechovky.

Vlastnosti

Nechtíku sa pripisuje niekoľko účinkov ako napríklad antiseptické, hojivé, sedatívne a pod. Tiež pôsobí proti vírusom, zápalom, opuchom a vredom. Ženy, ak mávate nepravidelnú menštruáciu, dokáže vám pomôcť aj pri takomto probléme. Dokonca nechtík pôsobí aj prečisťujúco a upravuje krvný obeh. Je tiež vynikajúcim pomocníkom pri infekčnej žltačke.

Liečivé účinky

Je to osvedčený prípravok pri lokálnej liečbe na kožné choroby, plesne, ale aj povrchové poranenia. Pôsobí upokojujúco na sčervenenú kožu, praskliny, odreniny, malé popáleniny alebo štípance od hmyzu. Pri vnútornom využití sa musí používať s mierou. Pôsobí ako protivredový, protizápalový a sedatívny prostriedok. Zaraďujeme ho medzi rastliny, ktoré zasahujú tiež proti rakovine a nádorom.

Neodporúča sa užívať tehotným a dojčiacim matkám.

Príprava na použitie

Na zápar potrebujeme 15 až 20g kvetných úborov na 1liter vody. Varíme 10 minút. Zápar pôsobí na zápaly, ako sedatívum a tiež upravuje nepravidelnú menštruáciu. Vždy ho treba piť pred jedlom, 3-krát denne.

Ten istý zápar sa používa aj na vonkajšie použitie, ako obklad.

Ak by ste si chceli pripraviť čerstvú šťavu, tak stačí len listy, stonku a kvety umyť a ešte vo vlhkom stave odšťaviť.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz