
Podľa odborníčky, niektoré sladkosti predstavujú pre deti zdravotné riziko. Obsahujú škodlivá farbivá, ktoré negatívne pôsobia na metabolizmus.
Nebezpečné farbivá
Sladkosti, okrem všeobecne známych rizík vo forme priberania, kazenia zubov a spôsobovania cukrovky, ohrozujú deti aj inakšie. Dve farbivá označované ako "patentná modrá" (E131) a "žiarivá modrá" (133) narušujú metabolizmus buniek. Odborníci ich spájajú aj so syndrómom ADHD, ľudovo nazývaným hyperaktivita, astmou a rôznymi alergiami. Až pri 24% skúmaných lízaniek a tvrdých cukríkov bolo zistené použitie týchto farbív.
Prečo práve cukríky?
Zvýšené riziko predstavujú práve tvrdé cukríky a lízanky. Tým, že ich dieťa pomaly a dlho cmúľa, sa sila škodlivín v tele znásobuje. Ochutené nápoje a mäkké cukríky sa rýchlejšie dostanú do tráviacej sústavy, kde sa čiastočne rozložia a zničia. Nerozložené farbivá z lízaniek a tvrdých cukríkov však rovno končia v krvnom obehu človeka.
Legálne farbivá?
Napriek dokázanej súvislosti farbív s rakovinou, Európska únia nezakázala ich používanie. To je zakázané v USA, Nórsku, Austrálii, Japonsku a na Novom Zélande.
Prírodné farbivá
Uvedené nebezpečné farbivá pôvodne využívala aj firma Nestleé v lentilkách. V roku 2008 prešla na využívanie prírodných farbív.
Na používanie prírodných farbív v súčasnosti prechádza väčšina výrobcov cukroviniek a potravín.
Je neuveriteľné, že napriek dokázanej spojitosti s rakovinou a inými chorobami je používanie uvedených farbív v štátoch EÚ legálne. Je zarážajúce, že firmy používajúce farbivá vo svojich produktoch, ich využívajú v produktoch určených práve deťom.