Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Násadové vajíčka sliepok, a čo by ste o nich mali vedieť

rss

Kvalitné násadové vajíčka a ich správne uskladnenie sú základným predpokladom úspechu pri liahnutí hydiny vrátane kuriatok.

Nie každé vajíčko možno liahnuť

Nie každé vajíčko je vhodné ako násada do liahne. Základnou podmienkou je, aby bolo oplodnené. Ak máte na dvore kŕdeľ sliepok s nepríbuzným kohútom, ktorý po nich “skáče”, s vysokou pravdepodobnosťou bude väčšina vajíčok (asi nie všetky) oplodnených a vhodných na liahnutie. Ani to však nestačí — aby bol budúci zárodok vo vajíčku životaschopný, musia byť nosnice kvalitne kŕmené (okrem iného napr. obilný šrot miešaný so sekanou žihľavou, vareným hrachom a prídavkom tvarohom). Dôležitý je dostatok zelenej pastvy a pohybu.

Odkiaľ zohnať násadové vajíčka?

Násadové slepačie vajíčka si môžete kúpiť na farmách (predaj násadových vajec cca od 30 centov za kus), u chovateľov vo svojom okolí alebo použiť vajíčka od vašich vlastných sliepok nosníc. Nákupom násadových vajíčok z veterinárne kontrolovaného chovu zabránite prípadnému zaneseniu nejakej nákazy medzi vašu hydinu.

Hmotnosť a veľkosť násadových vajíčok

O vhodnosti na liahnutie rozhoduje aj hmotnosť a veľkosť slepačích vajec — pre každé plemeno sliepok existuje určitá minimálna hmotnosť, pri ktorej je vajíčko vhodné ako násadové. Napríklad u vlašiek je to 55 gramov. Dostatočne veľké sú takmer vždy vajíčka od aspoň ročných sliepok nosníc, mladšie nosnice znášajú spočiatku menšie vajíčka, nevhodné na násadu. Keď zberáte na násadu vajíčka vlastných domácich sliepok, určite máte prehľad o tom ktoré z ich vajíčok sú štandardne veľké — tie by mali byť ideálne.

Vlastný zber násadových slepačích vajec

Ak sa rozhodnete použiť násadové vajcia domácich sliepok z vášho dvora, zbierajte ich z hniezd po znesení čo najskôr. Zabránite tým ich opätovnému zohrievaniu ďalšími nosnicami, znečisteniu, poškodeniu ale aj podchladeniu (v prípade chladného počasia). Vyberajte len správne tvarované, neprasknuté, nepoškriabané, čisté vajíčka s bezchybnou hladkou škrupinou, nikdy nie príliš malé alebo abnormálne veľké, ani vajíčka s dvoma žĺtkami. Nesmú prísť do styku s vodou. Neodporúča sa použiť ako násadu vajíčka z vlastného chovu, ak máte na dvore tzv. hybridné sliepky. Ich kuriatka nemajú zaručené úžitkové vlastnosti.

Uskladnenie násadových slepačích vajec

Ukladajte ich do čistej palety na vajíčka tupým koncom hore. Dvakrát denne sa musia naklápať — stačí ráno podoprieť paletu s vajíčkami z jednej strany aby bola do šikma, a večer opatrne vymeniť podloženú stranu. Vhodná miestnosť na uskladnenie násadových vajíčok je napríklad tmavšia špajza s teplotami 10 až 15 °C. Po týždni zber násadových vajíčok ukončite — vajíčka staršie ako 7 dní by sa nemali používať ako násada, vyliahnuté kuriatka často bývajú menej životaschopné (otázka názoru, mnohí chovatelia a farmy liahnu aj staršie vajíčka).

V ďalšom článku sa pozrieme na to, Ako liahnuť kuriatka v liahni.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz