Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Napájame a kŕmime hydinu rýchlo a ľahko :)

rss

Zjednodušte si chov hydiny a uľahčite si kopu práce — máme pre vás skvelé tipy na nenápadných, ale užitočných pomocníkov pre každého chovateľa hydiny.

Moderné napájačky pre hydinu

Aj vaša hydina bežne pije vodu z vyradených kuchynských nádob? Staré, často obité kuchynské hrnce na to vôbec nie sú hygienicky vhodné, voda v nich sa ľahko znečistí a rýchlo stráca na kvalite a nezávadnosti. Sliepky, ale aj morky či iná hydina neraz tieto nádoby prevrátia alebo vodu zašpinia. Najmä v horúcom lete je potrebné zabezpečiť hydine dostatok čerstvej, čistej, chladnejšej (nie však ľadovej) vody. Riešením sú moderné napájačky — na trhu sú k dispozícii napájačky pre všetky veľkosti hydiny, od malých kuriatok až po 30 kilogramových moriakov.

Najjednoduchšie sú automatické záťažové napájačky, ľahko sa pripájajú do vodovodného systému prípojnou hadičkou a zabezpečia vašej hydine kvalitnú, čerstvú vodu nonstop. Ukladajú sa väčšinou priamo na zem, na dlážku. Inou možnosťou sú automatické plavákové napájačky, ktoré sa nepripájajú do vodovodnej siete — namiesto toho sú vybavené zásobníkovou nádržkou na niekoľko litrov vody. Dajú sa upevniť aj do ohradového pletiva, na plot a pod., vďaka čomu sa ľahko prispôsobujú výške hydiny. Ich variantou sú tzv. váhové napájačky, ktoré namiesto plaváka využívajú hmotnosť vody v zásobníku. Okrem nich sú v predaji napríklad kýblikové napájačky s objemom vody v zásobníku cca až do 18 litrov a ďalšie modely napájačiek vrátane klasických keramických misiek.

Závesné a zásobníkové kŕmidlá pre hydinu

Aj moderné kŕmidlá pre hydinu sú omnoho praktickejšie ako staré, z kuchyne vyradené nádoby. Najjednoduchším typom nových kŕmidiel sú plastové závesné misky. Zavesenie priamo na stenu je vďaka z výroby predvŕtaným otvorom na skrutky veľmi jednoduché. Plastové závesné misky sú navrhnuté tak, aby sa ľahko umývali. Ich alternatívou sú nerezové závesné misky. Pri chove väčšieho množstva hydiny vám mnoho práce a času ušetria zásobníkové kŕmidlá. Po naplnení zrnom, šrotom, granulovaným alebo iným hotovým krmivom máte aj celý deň pokoj :) od kŕmenia, pritom hydina má k dispozícii všetko čo potrebuje. Okrem zásobníkových kŕmidiel postavených priamo na zemi sú v obľube aj závesné tubusové kŕmidlá, bežne s kapacitou cca od 1 kg až do 10 kg a viac. A na záver spomeňme klasické žľabové kŕmidlá, plastové alebo plechové.

Užitočné chovateľské pomôcky, ktoré možno ani nepoznáte :)

Zamŕza vašim zvieratám v zime voda v napájačkách? Aj na slovenskom trhu sú v predaji elektrické vyhrievacie podložky kruhovitého tvaru, na ktoré stačí umiestniť napájačku (alebo kŕmidlo) a už nezamrzne. Máte problémy s tým, ako napojiť najmenšie kuriatka (sliepky, morky, perličky) bez toho, aby sa namočili? Špeciálne niplové napájačky pre malé kuriatka sú vlastne malé zásobníky vody s objemom napr. 0,5 l vody, ktoré napájajú kuriatka kvapkovým systémom — kuriatko pije tak, že zbiera kvapky vody z tzv. niplu a nenamočí sa. Hľadáte chovateľskú pomôcku, ktorá vám vyrieši nejaké iné požiadavky? Napíšte do komentárov :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz