Sebestačnosť, alebo skôr nesebestačnosť Slovenska v produkcii potravín je až zarážajúca. Nedokážeme (alebo nechceme) si vypestovať ani 60% produkcie základných potravín. Slovensko bolo naposledy úplne sebestačné v produkcii základných potravín v roku 1990. Odvtedy to ide "dole vodou". Priemerná sebestačnosť krajín EU je 80%.
Zaostávame aj za krajinami V4. Sebestačnosť v Poľsku je 85%, Česku 72% a Maďarsku 71%.
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sme najsebestačnejší v pivovarnícko - sladovníckom odvetví, kde sebestačnosť Slovenska dosahuje viac ako 80%. O niečo horšie to je so škrobárenským odvetví, kde sebestačnosť dosahuje 60%. Hydinárske odvetvie má necelú 60%-nú samostatnosť, výroba nealkoholických nápojov a mliekarenské odvetvie takmer 55%.
Konzervárenské a mlynské odvetvie len tesne nedosahuje 50%. Len tesne nad 40% je Slovensko sebestačné v mäsovom odvetví, 39% dosahuje pekárenské odvetvie a 35% spracovanie rýb. Na hranicu 30% sa dostalo vinárske odvetvie a 20% cukrovinárske odvetvie.
Najmenšiu sebestačnosť Slovensko zaznamenalo v tukovom odvetví (15%), cukrovarnícke odvetvie (12%) a najhoršie sme na tom v liehovarníckom odvetví - len 11%.
Veľa slovenských farmárov prestáva produkovať domáce potraviny, pretože nedokáže konkurovať veľkým obchodným reťazcom. Kupovaním potravín priamo od nich sa posilní slovenská ekonomika a Slovensko získa sebestačnosť. Nebudeme kupovať druhotriedne potraviny dovezené z iných krajín, ale poctivé, slovenské potraviny, pri ktorých vieme ako boli vypestované, ako sa chovali alebo vyrábali.