Orechy sú považované za najlepšie potraviny s množstvom kvalitných živín, neuveriteľnou všestrannosťou využitia. Navyše orechy aj rýchlo zaháňajú hlad a sú veľmi lahodné. Za kráľovné orechov sú považované mandle. Prečo?
Sú mandle ozaj orechy?
Mandle sa predávajú nelúpané, lúpané, solené, pražené, v čokoláde aj v cukre. Málokto však vie, že najbližšími príbuznými mandlí sú broskyňa a marhuľa. A hoci sú mandle často označované ako orechy, v skutočnosti sú to semená. Semeno, ako ho poznáme, sa získava po odstránení oplodia z kôstkovice. Tá je drsná, hnedo- šedá s kožovitým obalom.
Vitamíny a minerály v mandliach
Mandle obsahujú vitamíny E, B a celú radu minerálov, ako je železo, vápnik, horčík a zinok. Vitamín E, ktorý sa nazýva aj vitamínom krásy je rozpustný v tukoch. Patrí medzi antioxidanty chrániace pokožku pred slnečným žiarením a ďalšími chemikáliami z prostredia.
Ďalšie živiny v mandliach
Mandle vo svojej surovej, nesolenej podobe sú považované za potravu bohatú na bielkoviny a zároveň obsahujú veľa zdravých nenasýtených mastných tukov. Obsahujú aj mnoho ďalších nutrične kvalitných živín, ako je biotín, ktorý má dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, karbohydrátov a bielkovín. Biotín je koenzýmom, ktorý pomáha premeniť jedlo na energiu cez metabolizmus zložených cukrov na glukózu a bielkovín na aminokyseliny.
V mandliach sa nachádza aj veľké množstvo aminokyseliny arginínu, ktorá pomáha uvoľniť krvné cievy a podporuje krvný obeh.
Mandle obsahujú taktiež veľa vlákniny, čím podporujú zdravé trávenie a funkciu čriev.
Zdravá šupka mandlí
Podľa štúdie uskutočnenej v talianskej Messine je pre zdravie a najmä imunitný systém dôležité mandle nelúpať. Väčšina účinných látok mandlí je totiž obsiahnutá práve v ich šupke.
Pozor na kalórie v mandliach
Podlhovasté oriešky mandle sú síce výbornou pochúťkou, nič ale netreba preháňať. Hŕstka, cca 20 mandlí denne, bohato stačí. Tieto chrumkavé oriešky sú totiž pomerne kalorické a vo väčšom množstve by telu neprospeli. Hrsť mandlí si však dokáže poradiť s tukmi usadenými v problémových partiách, s vysokým krvným tlakom a pri problémoch s obezitou.
Pred zjedením mandle namočte
Naše babičky pred zjedením zvykli mandle namočiť. Robili to kvôli tomu, že ak ich zjete len tak, môžete mať pocit ťažkosti a nafúknutého brucha. Po namočení sa uvoľní kyselina fytová, ktorá je príčinou zlého trávenia a orechy sa stanú stráviteľnejšími, zvýrazní sa ich chuť a aktivujú sa zdravé látky. Ideálne je nechať mandle namočené vo vlažnej vode cez noc.
Máte nejaký overený recept s mandľami? Podeľte sa oň v komentároch pod článkom alebo na facebooku.