Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Najzdravšie mäso - králičie mäso

rss

Chutné, zdravé, ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom tuku a takmer najnižším obsahom cholesterolu. V našich kuchyniach skôr vzácnosťou, no v zahraničí obľúbená delikatesa. Hovoríme o králičom mäse.

Najzdravšie mäso na trhu

Jedno z najchudších mies vôbec (zo 100g obsahuje okolo 8g tuku, bravčové okolo 30g), sa bohužiaľ v našich jedálničkoch neobjavuje tak často. Obsahuje veľmi nízku hladinu cholesterolu (nižšiu má už len morčacie) a taktiež málo purínových látok, ktoré pomáhajú k nadmernej tvorbe kyseliny močovej. Množstvom bielkovín sa paradoxne vyrovnáva teľacine či hydine. Obsah neplnohodnotných bielkovín ako napr. kolagén či elastín je naopak veľmi nízky. Ďalej v sebe zahŕňa vitamíny ako PP a B1 a minerálne látky ako vápnik a železo. Vďaka svojim nutričným hodnotám je toto mäso súčasťou rôznych diét, odporúčané je aj pri rekonvalescencii chorôb zažívacieho traktu a žlčníka.

Ako chutí? 

Králičie mäso vás pri sporáku neudrží príliš dlho, pretože nevyžaduje dlhé prípravy. Tuk je na ňom viditeľný a dá sa ľahko odstrániť. Chuťovo je mäso jemné, sladkasté, chutné a vhodné pre všetky vekové kategórie. Nemusíte sa ho báť podávať ani deťom. Nezaťaží im brušká a vďaka jeho jemnosti im bude aj chutiť. Pripraviť si ho môžete všetkými možnými spôsobmi: pečením, dusením, vyprážaním či grilovaním. Toto mäsko je naozaj vhodné na všetko a pre všetkých!

Vychovajte si zajace sami

Takmer po celom Slovensku sa dajú nájsť miesta, kde sa predáva králičie mäso. Poväčšine sú to domáci chovatelia. Ak kupovať mäso nechcete, môžete králikov chovať aj doma. Starostlivosť o nich nie je náročná ani nákladná. Králiky či zajace sa chovajú v drevených zajačincoch s mriežkou alebo pletivom na dvierkach, aby neušli. Murované zajačince nie sú vhodné, pretože cez ne neprúdi dostatok vzduchu. Podstielku tvorí seno, ktorú treba pravidelne vymieňať, pretože sa špiní výkalmi.  Zajačky majú v zajačincoch vždy dve misky, jednu na vodu a druhú na stravu.

Ako ich chovať?

Chovajú sa vždy minimálne dvakrát za deň, ráno a večer. Niekedy môžu byť chované aj na obed a to hlavne v teplých letných mesiacoch, kedy potrebujú dostatok vody. Základ stravy tvorí seno, ktoré môže byť doplnené suchým chlebom, zrnom, ovsom, granulami pre zajace či zelenou trávou. Na zelené však pozor! Hlavne malé zajačiky z neho zvykne nafukovať. Dospelé kusy sa chovajú v zajačincoch po samom, mláďatá nechávame pri matke zhruba mesiac alebo dva. Potom ich oddelíme podľa pohlavia a neskôr rozdelíme po jednom. Mláďatká po narodení je lepšie nechytať do rúk, pretože by ich matka mohla odvrhnúť. Ak máte strach, že by v hniezde náhodou ostalo po narodení mŕtve mláďa, nemusíte sa báť. Matka ho väčšinou z hniezda vyhodí. Mladé zajačky sa zvyknú očkovať proti moru a Myxamatóze.

Chov králikov skutočne nie je náročný. Najväčší problém s ich chovom je vzdať sa ich. Tieto milé a rozkošné zvieratká si totiž ihneď zamilujete! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz