Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Najlepší spôsob pestovania slnečnice a zbierania jej semien

rss

Slnečnica nemusí byť len nádhernou ozdobou vašej záhrady, pretože má aj veľmi veľa spôsobov využitia. Môže slúžiť ako vetrolam, vysoký živý plot alebo aj ako opora pre rast fazule. Semená slnečnice môžu jesť ľudia, zvieratá a vtáky. Slnečnicový olej je používaný na varenie, výrobu mydla aj kozmetiky. Ak slnečnicu chcete pestovať, mali by ste vedieť, že existuje veľa jej kultivarov. Niektoré z nich sú vysoké, iné nízke, niektoré majú veľké kvety, iné malé, ďalšie vytvárajú len jeden kvet, iným zase vyrastá na jednej stonke niekoľko kvetov. Tipy ako pestovať slnečnicu sú však pre všetky kultivary podobné.

Slnečnicu pestujte na slnku

Ak je to možné, vyberte pre slnečnicu miesto na severnej strane vašej záhrady. Zasaďte ju tam, kde je úplne slnečno a tak, aby netienila vašu ďalšiu zeleninu. Slnečnice nie sú veľmi vyberavé na typy pôdy, preto sa nemusíte báť a vyberať pre ňu niečo extra.

Sadenice slnečnice sú zime odolné, takže je možné ich vysadiť do záhrady aj hneď po posledných mrazoch. Ideálne je preto si semienka predpestovať už niekoľko týždňov pred poslednými hlásenými mrazmi. Ak chcete vysievať do záhrady semienka je ideálne počkať kým sa pôda trošku oteplí. Pri výsadbe, či výseve umiestňujte budúce rastliny slnečnice približne 2,5 cm hlboko a 15 cm od seba. Kultivary s veľkými kvetmi by ste mali sadiť až 45 cm od seba. Po výsadbe, či výseve, nezabudnite slnečnice dobre poliať.

Pridajte k slnečnici mulčovaciu kôru

Hoci sú slnečnice odolné voči suchu, oveľa lepšie rastú ak ich pravidelne polievate, špeciálne v čase odkedy sa začnú vyvíjať kvety až pokiaľ nie sú zrelé semená v nich. Aj to je dôvod, prečo sa odporúča už pri výsadbe slnečníc aplikovať na miesto ich rastu 8-10cm vrstvu mullčovacej kôry. Tá nielen udrží vlhkosť, ale zabráni aj rastu buriny.

Chráňte slnečnice pred vtákmi

 Ak nechcete, aby vám všetky semienka slnečnice vyczobali vtáky, mali by ste kvety niečím zakryť. Na tento účel sa odporúčajú sieťové vrecká, fáčovina, staré silonkové pančuchy alebo perforované plastové vrecká. Niekedy sa môže stať, že rastlina slnečnice vytvorí prázdne semená. Je to z dôvodu jesenného opeľovania. To je najlepšie odsledovať si už priamo vo vlastnej záhrade a vyhnúť sa mu nasledujúci rok skorším vysadením slnečnice do záhrady.

Ako zbierať a využiť semená slnečnice

Semená slnečnice by ste mali pozbierať hneď, keď začnú hnednúť alebo keď uvidíte, že hlavy kvetov sa začnú skláňať k zemi. Vtedy odstrihnite alebo odrežte kvet slnečnice spolu s niekoľko centimetrovou stonkou. Ak chcete semená použiť na kŕmenie zvierat, umiestnite slnečnicové kvety dole hlavou na suchom, dobre vetranom mieste, pokiaľ nebudú úplne vysušené. Potom ich môžete skladovať v plastových vreckách alebo v sklenených pohároch. Ak chcete semená slnečnice jesť, môžete tak urobiť hneď po zbere olúpaním šupky. Semená slnečnice si môžete aj opražiť a to tak, že ich na noc namočíte do vody (prípadne slanej vody, ak chcete mať slnečnicové semienka slané). Ráno ich osušíte, rozložíte na papier na pečenie a necháte 3 hodiny piecť pri 100 stupňoch C alebo dovtedy kým nebudú chrumkavé.

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz