Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Na čo by ste ako farmár nemali zabudnúť pri predaji výrobkov?

rss

V článku sa dozviete, kedy farmár na predaj svojich výrobkov potrebuje živnosť a kedy nie. Zároveň je v ňom podľa zákona zadefinovaná poľnohospodárska výroba.

Kedy sa farmár pri predaji svojich výrobkov musí stať podnikateľom a kedy ide len o predaj nadprodukcie? V akých prípadoch sa na farmárov vzťahuje povinnosť používania registračnej pokladnice? Aký je rozdiel medzi predajom na trhových miestach a predajom z dvora?

Kedy je predaj farmárskych výrobkov podnikaním

Podľa živnostenského zákona živnosťou nie je predaj nespracovaných alebo spracovaných rastlinných a živočíšnych výrobkov z vlastnej drobnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti fyzickými osobami a predaj lesných plodín.

Na predaj ovocia, zeleniny a kvetov predávaných na prenajatom mieste na trhovisku alebo v tržnici, ak doba prenájmu je dlhšia ako 30 dní v kalendárnom roku, alebo v pojazdnej predajni, prípadne iným ambulantným spôsobom, ak sa predaj uskutočňuje viac ako 30 dní v kalendárnom roku sa vzťahuje Zákon o súkromnom podnikaní občanov v časti II A, ktorá je venovaná poľnohospodárskej výrobe vykonávanej samostatne hospodáriacimi roľníkmi.

Čo je poľnohospodárska výroba

Zákon v §12a definuje poľnohospodársku výrobu vykonávanú samostatne hospodáriacim roľníkom, ktorého činnosť spočíva vo vykonávaní poľnohospodárskej výroby vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách, ako činnosť fyzickej osoby, ktorá osobne alebo pomocou iných osôb:

  • vyrába výrobky poľnohospodárskej výroby za účelom získania trvalého zdroja príjmov, najmä ich predajom,
  • vykonáva úpravu alebo iné spracovanie svojej poľnohospodárskej produkcie (ak treba na túto činnosť súhlas, tak len s týmto súhlasom),
  • poskytuje príležitostne práce alebo výkony v súvislosti s poľnohospodárskou výrobou, pri ktorých využíva prostriedky a zariadenia slúžiace poľnohospodárskej výrobe, spravidla v čase, keď sa pre túto výrobu plne nevyužívajú, alebo dobýva nevyhradené nerasty.

Pokračovanie článku tu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz