Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Múka našich predkov + starobylý RECEPT na chlieb bez droždia a soli

rss

Na našej ceste za poctivými potravinami a zdravou stravou sa tentokrát vydáme do minulosti – dokonca až do stredoveku. Je prekvapujúce, čo všetko naši predkovia dokázali zúžitkovať ako zdravé potraviny s nízkym glykemickým indexom, dostatkom vlákniny, minerálov a niektorých vitamínov.

Obilniny sa pestovali na našom území už pred tisíckami rokov. V stredoveku to bola nielen pšenica a jačmeň, ale aj proso (vrátane odrôd pohánka a bor) a súraž (pšenica + raž). Ovos síce slúžil prevažne na kŕmne účely, často však poslúžil aj ako potrava pre ľudí. Obilniny sa konzumovali v podobe obilninových polievok, krúp a múčnych výrobkov. Patrili medzi ne kaše (často kombinované so strukovinami), pečené kašovité jedlá, placky z nekysnutého cesta (podplameníky, posúchy...) ktoré nahrádzali chlieb. V tej dobe bol chlieb považovaný za slávnostnú špecialitu. Piekol sa kysnutý alebo nekysnutý chlieb, prevažne celozrnný a viaczrnný.

 

 

Keď bol nedostatok obilia (čo bolo žiaľ v dobách vtedajších vojen, epidémií a neúrody bežné), využívali naši predkovia celé spektrum možností alternatívneho stravovania. Na výrobu múky používali hrach, dubové žalude, tzv. vodné orechy (Trapa natans), semienka stoklasu roľného, steblovku plávajúcu a dokonca korene pýru plazivého. V najťažších momentoch (hladomor, obliehanie...) neraz prišla na rad „múka“ z pomletej kôry stromov zmiešanej s drevenými pilinami, prípadne s prídavkom niektorej obilnej múky. Od 18 storočia obohatili stravovanie ľudu zemiaky a kukurica – často sa pridávali do večne nedostatkovej múky a pomáhali nakŕmiť viac žalúdkov. Neskôr pribudla aj ryža.

Na záver jednoduchý RECEPT na jeden z druhov domáceho chleba, aký sa piekol ešte na prelome 19. a 20. storočia:

1. Pripravte si 1 až 2 kg zomletej pšeničnej múky aj s otrubami (kvalitnú potravinársku pšenicu si kúpite od miestneho gazdu alebo v špecializovanom obchode a doma zošrotujete v čistom ručnom alebo elektrickom šrotovníku).

2. Múku zaparte horúcou vodou, rýchlo a dôkladne vymieste, nechajte cez noc postáť.

3. Ráno vyvaľkajte niekoľko menších podlhovastých bochníkov a upečte ich (pečú sa cca hodinu, hodinu a pol).

4. Upečené bochníky vložte na niekoľko minút do vriacej vody, opatrne vyberte a usušte (napr. v rúre).

5. Dobrú chuť!

Ak recept vyskúšate, podeľte sa s ostatnými čitateľmi o svoju skúsenosť v komentároch :)

 

TIP: V našom magazíne môžete nájsť aj iné recepty.

http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/recepty

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz