Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Moruša v našej záhrade

rss

Strom, ktorého plody sa podobajú malinám nazývame z latinského Morus Moruša. Menej vhodným označením tohto stromu je názov Morušovník. Zo stromu sa využívajú najmä plody, ale aj listky, ktoré sú skrmované priadkou morušovou.

Druhy moruše

Poznáme niekoľko druhov moruše. Najznámejšie sú moruša biela, ktorá je z Číny a moruša čierna pochádza z Iránu. Šľachtením a skrížením týchto dvoch druhov vznikla moruša trnavská. Moruši sa pripisujú mnohé liečivé účinky.

Využitie moruše

Kedysi bola sadená popri cestách, a jej plody sa využívali priamo na konzumáciu alebo ako náhrada cukru do koláčov alebo zákuskov. Čerstvé plody moruše môžete priamo konzumovať, využiť ich v ovocných alebo zmrzlinových pohároch, či spracovať do sirupu, džemu alebo vína.

Pestovanie

Moruša na svoj rast potrebuje teplejšie podmienky.  Neznesie mráz, vhodným miestom sú južné svahy, kde nevymŕza vínna réva. Pôda by mala byť teplá s vysokým obsahom živín. Ak má vhodné podmienky, vyrastie do výšky 10-15 metrov. Na Slovensku sa moruši Čiernej najlepšei darí len v najteplejších vinohradníckych oblastiach.

Množenie

Moruša sa množí viacerými spôsobmi: semenami, štepením na semenáčiky alebo delením. Moruše kvôli ich veľkosti sadíme do veľkých záhrad, v aspoň 10 metrových rozostupoch. Pôda pod morušou by mala byť zatrávnená, aby popadané ovocie zostalo čisté. Sadíme ich ďalej od susedov a chodníkov, ktoré by svojimi plodmi znečistili.

Morušu sadíme na jeseň alebo na jar. Pred zasadením z hrubších poranených koreňov odrežeme krátke čapíky.

Starostlivosť

Počas začiatkov pestovania moruše je dôležité okopávanie, prihnojovanie kompostom a zavlažovanie. V auguste morušu zmladzujeme, rezy na presvetľovanie sú nenáročné.  Moruša má výbornú regeneračnú schopnosť, ale je náchylná na ronenie miazgy.

Na zimné mrazy je citlivá najmä moruša trnavská. Má však rýchlu schopnosť regenerácie. Pre zníženie rizika zamrznutia je vhodné štepiť morušu trnavskú  vo výške korunky na podpník moruše bielej. Tá je na mráz menej citlivá.

Výhodou pestovania moruše je, že nepotrebuje chemickú ochranu.

 

 

Plody

Plody môžu mať až 4cm. Majú vysoký obsah karmínovočervenej farby, moruša čierna obsahuje silno farbiacu čiernu farbu. Sú sladkokyslé, ich chuť je harmonická.Po odtrhnutí sa musia okamžite spotrebovať alebo spracovať.  V minulosti boli plody moruše využívané v ľudovom liečiteľstve. Obdobie zberu je niekoľko týždňov. Zber začína koncom júna a prebieha až do konca augusta. Zbierať ju treba najmenej 1x týždenne. Prezreté plody moruše čiernej opadávajú a veľmi intenzívne zafarbujú kožu na rukách aj ústa.

Rozdiely

Moruša biela sa od moruše čiernej a trnavskej líši nie len farbou plodov a chuťou, ale aj listami. Moruša biela má lesklé listy, zatiaľ čo moruša trnavská a čierna majú listy zo spodnej strany ochlpené a matné.

Liečivé účinky

Moruša obsahuje minerály ako draslík, fosfor, horčík, meď selén, sodík, vápnik, zinok a železo  a vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, K, kyselinu listovú a niacín. Okrem toho obsahuje bioaktívne protizápalové látky, organické kyseliny a 8% cukru.

Pôsobí protizápalovo a má dezinfekčné účinky. Upokojujúco pôsobí aj na naše horné dýchacie cesty. Vitamíny a esenciálne látky nájdeme v listoch, ktoré sú využívané v čínskej medicíne.  Moruša znižuje krvný tlak, podporuje krvotvorbu, je nápomocná pri liečbe hnisavej angíny, leukémie, alebo zápale hrdla.  Proti zápche je vhodná kôra stromu.  Znižuje hladinu cholesterolu a tuku v krvi, redukuje hladinu cukru a vďaka látke resveratrol bráni rastu nádorov.    

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz