Cibuľa sa vyznačuje výraznými antibiotickými účinkami, je účinná v boji s baktériami, vírusmi a aj plesňami. Najviac vitamínu C je v zelených stonkách jarnej cibuľky. Jej chuť je jemnejšia a na rozdiel od cibule, ktorá sa vyznačuje výraznejšou chuťou, je ľahko stráviteľná a v nátierke či v šaláte ju zjedia takmer všetci! Neexistuje žiaden dôvod, prečo si ju nedopriať aj počas zimných mesiacov!
Celoročný zdroj vitamínu C
Nie všetci sme ochotní vysporiadať sa s úbytkom vitamínov počas zimy. Zelená vňať cibule je perfektný spôsob ako si vytvoriť stály prísun vitamínu C. Ako si zabezpečiť túto lahôdku počas celého roka aj keď nemáme podmienky na pestovanie v pôde? Zelenú vňať plnú vitamínov si môžeme veľmi jednoducho dopestovať doma na okne. Je to jednoduché! Potrebujete k tomu len to, čo bežne používate v domácnosti!
Ako na to?
Postup je nasledovný. Na prípravu „setu na pestovanie“ výborne poslúži obal na vajíčka, teplá voda a sadenice cibule. Oddeľte spodnú a vrchnú časť obalu na vajíčka. Do spodnej časti nalejte vodu o teplote približne 40 °C a umiestnite do nej vrchnú časť obalu s vyrezanými otvormi na cibuľu. Dbajte na to, aby počas celého obdobia rastu mali korene dostatok vody. Celý postup je podrobne zachytený na videu na konci článku. Príliš jednoduché? Áno, presne také toto pestovanie na okne je! Z prvej úrody sa budete tešiť už za 2 týždne!
Možnosti použitia
Možností použitia čerstvej zelenej vňate je naozaj veľa. Okrem pozitívneho vplyvu na zdravie, zelená vňať pôsobí esteticky a dodá farbu a chuť zimným, chuťovo menej výrazným, pokrmom. Najlepšie je vňať použiť čerstvú, ale veľkú časť sily si zachová aj ako tepelne spracovaná. Dodajte svojmu telu silu a vypestujte si ju na okne! Ako sa vám páči tento rýchly a nenáročný spôsob pestovania? Určite ho vyskúšajte!
Video k článku s postupom TU!
Ďalšie zaujímavosti:
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/preco-uprednostnit-kvasok-pred-drozdim
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/upecte-si-kvaskovy-chlieb